BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
column
icon-auteur Patrick Schokker icon-auteur stefan lens

‘AI zal geen banen overnemen, de persoon die het best met AI overweg kan wel’

In deze column heb ik de eer je gids te mogen zijn in de complexe wereld van Artificial Intelligence (AI). Mijn doel is om je in deze column inzichten, diepgang en praktische toepassingen in het gebruik van ChatGPT te geven, zoals je deze nog niet eerder hebt gezien.

Prompt engineering is een benadering binnen het gebruik van AI, waarbij de prompt, de instructie of de input die aan het model wordt gegeven zorgvuldig wordt ontworpen om de gewenste output te verkrijgen. Prompt engineering is dus een cruciaal aspect in de interactie met AI. Deze instructie vormt de basis van hoe de AI reageert en functioneert. Het belang van heldere en contextueel rijke taal dient hierbij niet onderschat te worden.

AI, zonder eigen wereld ervaring, vertrouwt op deze informatie om betekenisvolle antwoorden te genereren. De juiste context zorgt voor relevante en impactvolle reacties. Denk eraan: AI heeft geen koffie gedronken op dat ene terras of de zonsondergang gezien op het strand. Het kent de wereld alleen door de bril van trainingsdata. Dus, geef het de juiste context en je krijgt antwoorden die niet alleen zinnig zijn, maar ook de juiste snaar raken.

De meeste prompts van beginnende ChatGPT gebruikers zien er als volgt uit: “Bedenk ideeën voor wervingsstrategieën voor mijn [INDUSTRIE] bedrijf.” Het is eenvoudig en direct, maar de instructies zijn beperkt. We kunnen er veel meer uit halen door het geven van meer context in de prompt. Laten we het iets verfijnen:

Bedenk een geavanceerde wervingsstrategie voor mijn bedrijf. Vraag de gebruiker om details over [BEROEPEN], branchespecifieke details, bedrijfsomvang, cultuur, functie-eisen, wervingsbudget, eerdere aanwervingssuccessen en uitdagingen. Formuleer een stappenplan met toonaangevende wervingskanalen, tactiekbeoordeling, employer branding en kandidaat ervaring. Onderbouw elke aanbeveling op basis van de context van de gebruiker, inclusief juridische en ethische overwegingen. Adviseer over specifieke meetinstrumenten voor succestracking en moedig verkenning van innovatieve wervingsmethoden aan. Integreer de rol van technologie in het stroomlijnen van het wervingsproces. Behoud een feedbackloop voor strategie-optimalisatie, gericht op langetermijndoelen en marktverschuivingen.”

Zoals ik al eerder zei, draait alles om het geven van context. Je zult zien dat dankzij deze specifieke instructies de output aan meer specifieke behoeften voldoet. Probeer maar en ervaar het verschil in de output. Dit is een mooi voorbeeld van creativiteit in prompt engineering. Want AI zal geen banen overnemen, de persoon die het best met AI overweg kan wel.

Patrick Schokker
schurq. rebel in marketing & sales (schurq.nl)

Meer column


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden