Geschenken van de natuur

Linda Karregat uit Volendam gelooft niet alleen zelf heilig in de werking van Eczoil (pijlstaartrogolie) en bittermeloen, maar ze kan het ook bewijzen met vele officiële laboratoriumtesten en -certificaten. De natuurkrachtige middelen hebben verschillende positieve uitwerkingen op ons lichaam. Linda tovert deze ‘geschenken van de natuur’ om tot producten die de consument kan gebruiken.

De Volendamse Linda is een orthomoleculaire voedingsadviseur en heeft diverse andere opleidingen en cursussen afgerond. Inmiddels is zij al jaren actief in de wereld van de voedingssuppletie. ‘Eczoil is vocht (traan) uit de lever van een pijlstaartrog’, zegt Linda. ‘De geschiedenis van de pijlstaartrogolie dateert al van heel lang terug. Vroeger wisten de zoutzee vissers namelijk al dat deze olie een sterk helende werking had voor onder andere diverse huidaandoeningen en ontstekingen. Wanneer de vissers na dagen terugkeerden vanaf zee, keken de dorpelingen verwachtingsvol of er een fles in de mast hing. Dit hield namelijk in dat de vissersmannen een pijlstaartrog hadden gevangen. De vinnen aten ze aan boord op en de levertraan werd opvangen.’


‘Ik noem dit het best bewaarde geheim van de zee’


Best bewaarde geheim

Vandaag de dag is de olie, in de vorm van liquid, zalf en capsules verkrijgbaar. ‘We werken samen met vissers die varen in het Caribische gebied. Daar vangen zij voor ons een bepaalde roggensoort, want het blijkt dat die levers veel geconcentreerder, zuiverder en zonder dioxine zijn dan die van de roggen uit de Noordzee. We gebruiken de familie die in overvloed is en niet de beschermde soort. Zodra de levers hier aan komen, bootsen we de situatie van de vroegere Volendamse traditie na. Alles op een ambachtelijke wijze. Onze voorouders hebben bewezen dat deze olie werkt. Ik noem dit het best bewaarde geheim van de zee.’

Bittermeloen

Naast de pijlstaartrogolie heeft Linda ook bittermeloen in het assortiment. ‘Dit product is weer geschikt voor andere doeleinden. Onder andere voor de alvleesklier en de lever, maar ook voor suikerziekte. Mijn zwager heeft te kampen met diabetes type 2. Hij verkoopt vis op de Albert Cuypmarkt en raakte eens in gesprek met een Surinaamse dame. Zij adviseerde hem om bittermeloen te halen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik gooide vervolgens de vrucht voor hem in de blender. Na een tijdje voelde hij zich opknappen…’

‘Ik heb direct contact met een boer uit Vietnam. Hij plukt de bittermeloenen en stuurt ze ingevroren in dozen per tien kilo naar me op. Op deze manier weet ik zeker dat er niks geks met de vruchten is gebeurd. Deze korte distributielijn geldt ook voor de levers van de roggen. Vervolgens maak ikzelf hiervan de producten zoals ik ze aanbied op mijn website en via verschillende verkoopadressen.’

Ambachtelijk gemaakt

Zowel de producten met pijlstaartrog-
olie als met bittermeloen zijn uniek en ambachtelijk gemaakt. ‘De bestellingen maken we vooral ’s nachts, want dan worden we niet gestoord. Ik vind het heel belangrijk om samen met mijn man controle te hebben over het hele proces. Op die manier kan ik 100% garant staan voor wat wij verkopen.’

 

MEER UIT DEZE RUBRIEK:

Ondernemer in de spotlight

‘Beleving van licht en ruimte’

‘Regionale samenwerking’

Zo! Nieuws

Ondernemer in de spotlight

lees verder

Coronamaatregelen voor ondernemers op een rijtje

lees verder
Meer Zo! Nieuws

Gemeentenieuws

Houd de strategische keten in stand

lees verder

Eindbijeenkomst Economische Toekomst 2040

lees verder
Meer gemeentenieuws