BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
retail
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Christy Rijser

De meerwaarde van sociaal ondernemen

Er zijn ondernemers die al ruim voor de intreding van de Participatiewet voldeden aan deze nieuwe wetgeving. Paul Vreeswijk is zo’n ondernemer waar zakelijke belangen hand in hand gaan met een sociaal ondernemershart. We vragen hem naar zijn praktijkervaringen.

Wat motiveert jou om op deze manier te ondernemen?
Ik vind het belangrijk dat er niemand wordt buitengesloten. Veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben enerzijds een beperking, maar blinken anderzijds weer uit. Als je het eerlijk bekijkt heeft elk mens wel een beperking. Je moet juist denken in mogelijkheden. Die mogelijkheden zagen we voor Jurriaan op de zuivelafdeling, voor Stephanie achter de kassa en voor Ron met het bezorgen met de elektrische bakfiets.

 



‘Als je het eerlijk bekijkt heeft elk mens wel een beperking’

 

Wat brengt het je?
Waardevolle krachten die onderdeel zijn van ons team. Vaak zijn ze extra gemotiveerd om aan het werk te gaan en zijn ze ontzettend plichtsgetrouw. Als alles volgens het boekje gaat, werkt dat het prettigst. Dan vergeten we bijna dat het mensen met een beperking zijn. Situaties die afwijken zorgen bij hen voor onrust. Het betekent vooral dan extra aandacht en begeleiding. Als je weet wat de mogelijkheden zijn, weet je ook een modus te vinden die voor iedereen goed werkt. We merken ook dat ons team er beter van wordt, simpelweg omdat onze andere medewerkers beseffen dat niet alles in het leven vanzelfsprekend is.

Eén van de vooroordelen is dat het een hoop gedoe is. Wat is jouw ervaring?
Als ik kijk naar de normale personeelsadministratie, dan is dat soms nog veel meer gedoe! Natuurlijk hebben ze extra aandacht nodig, maar oog voor je medewerkers hebben hoort ook gewoon bij goed werkgeverschap. Het belangrijkste is dat we ze op de juiste waarde blijven schatten. Laatst vond vanuit de UWV een herwaardering van het arbeidsvermogen van Stephanie plaats. Daar zitten we bovenop, want je wilt niet dat ze te hoog gewaardeerd wordt. Voor je het weet ligt de lat veel te hoog. Daar komt alleen maar uitval van. Daardoor vallen ze terug in beschermd werken in de sociale werkplaats en als ik Jurriaan mag geloven wil hij dat werk nooit meer doen.

Is het voor iedere ondernemer weggelegd?
Dat zeg ik niet. Ik denk dat dit minder goed werkt in grote steden, waar de saamhorigheid kleiner is. Hier kent iedereen elkaar en dat zorgt voor begrip en waardering. Een ondernemer moet het vooral doen vanuit sociale overwegingen. Als je het alleen voor de subsidie doet kom je bedrogen uit. Dat komt het bedrijf, maar vooral de medewerker, niet ten goede.

Wat zou je ondernemers mee willen geven?
Dat het veel meer oplevert dan het kost. Niet in de zin van geld, wel in de zin van voldoening. Deze mensen willen zich ook nuttig maken en voelen. Daar mogelijkheden voor creëren is vaak eenvoudiger dan je denkt. Als ze op de juiste plek werken zijn ze goud waard. In ons team zijn ze echt onmisbaar geworden. Wie nu nog twijfelt, moet maar eens langskomen bij onze Plus supermarkt in Oosthuizen!

Meer retail


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden