BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
techniek
icon-auteur Sandra van der Meulen icon-auteur Sandra van der Meulen

Van de aardappels naar de zorg

Wat ooit als aardappelboerderij fungeerde wordt nu omgebouwd tot een boerderij waar mensen met dementie 24 uur verzorging krijgen. Tussen de weilanden in Middenmeer is Klies & Jozef Bouw druk bezig met de ontwikkeling ervan. ‘We hebben veel ervaring met het transformeren van boerderijen’, vertelt eigenaar Kees Tol.

Wat ooit als aardappelboerderij fungeerde wordt nu omgebouwd tot een boerderij waar mensen met dementie 24 uur verzorging krijgen. Tussen de weilanden in Middenmeer is Klies & Jozef Bouw druk bezig met de ontwikkeling ervan. ‘We hebben veel ervaring met het transformeren van boerderijen’, vertelt eigenaar Kees Tol.

Het Volendamse bedrijf, opgericht in 1995 door Piet Veerman en de vader van Kees, Jaap Tol, kreeg van Stichting Jonkerszorg de opdracht voor de bouw in Middenmeer. ‘Eerder hebben we bijvoorbeeld in de Beemster een boerderij omgebouwd tot negen appartementen. Deze honderd jaar oude boerderij is een mooie uitdaging, ook omdat de boerderij maar liefst drie vierkanten telt. Bestaande bouw transformeren en renoveren is onze expertise’, aldus Kees.

Bouwteam

Voorafgaand aan de bouw is er een bouwteam samengesteld door Quartet Projecten en samen met architect Swan Art & Build is het ontwerp voor de woon-zorginstelling gemaakt. Bijna twee jaar lang intensief samenwerken heeft geleid tot het ontwerp zoals dat er nu ligt. ‘Er komen twee grote woonkamers, 18 zorgkamers en kantoorruimte in de boerderij. Naast de boerderij komt nieuwbouw, daar wordt de dagbesteding ondergebracht. Het hele complex wordt omringd door een grote tuin en park, waar de bewoners in alle rust zonder prikkels kunnen verblijven.’

‘Uiteindelijk is het behouden van het gebouw goedkoper gebleken dan nieuwbouw’

Warmtepomp

Er is bewust gekozen om de bestaande bouw te behouden. Zo wordt de uitstraling van de boerderij gehandhaafd voor de omgeving. ‘Wel passen we waar mogelijk duurzame oplossingen toe. Zo wordt het complex verwarmd door een warmtepomp en komen er op de zuidkant PV-panelen. Het gebouw wordt opnieuw geïsoleerd en er is geen gasaansluiting. Uiteindelijk is het behouden van het gebouw goedkoper gebleken dan nieuwbouw.’

Constructieve binnenmuren

Samen met Giant Groep, die de complete installatie voor hun rekening neemt, is Klies & Jozef Bouw verantwoordelijk voor het project. ‘Dat is voor de opdrachtgever ook fijn, want de lijntjes zijn met twee bedrijven kort. Onderling werkt het ook prettig met het afstemmen van de werkzaamheden. Natuurlijk kom je van alles tegen bij een 100 jaar oude boerderij.

Wij hebben de juiste mensen in dienst om daar op te anticiperen en nemen uiteraard de vereiste veiligheidsmaatregelen. Zo bleken tijdens de bouw de binnenmuren in de boerderij te slecht te zijn om te behouden en hebben we die vervangen. Daardoor moesten de verdiepingsvloer en diverse spanten opgevangen worden. Daarnaast waren de bestaande dakpannen gekit met asbesthoudende kit en die zijn allemaal gesaneerd. Dan kan dus je planning de vuilnisbak in. Nu de bouw in volle gang is, is het project overgedragen aan projectleider Vincent van Breemen en uitvoerder Mike Schokker en kom ik zelf nog af en toe kijken.’ Twee weken voor Kerst moet het project af zijn. In januari 2025 nemen de eerste bewoners hun intrek in de woon-zorginstelling.

Meer techniek


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden