Coverstories

Vrouw in de bouw

Als klein meisje werd Anja Ligthart op school al blij van creatieve opdrachten. Aan taal had ze een grondige hekel, maar bij het maken van dingen zat het 3D plaatje direct in haar hoofd. (meer…)

Boer in bedrijf

Dat het boerenleven romantischer gemaakt wordt dan het is, blijkt wel als we in gesprek zijn met de familie Willig van Melkvee- & Educatiebedrijf Willig in Katwoude. Vroeg uit de veren, hard werken en weinig op vakantie bewijzen het tegendeel, om maar te zwijgen van de wet- en regelgeving of de druk op de melkprijzen. (meer…)

60 jaar brood & banket

In 2020 is Bakkerij Kees Gutter al zestig jaar in Monnickendam gevestigd. Wat kleinschalig begon aan de Fluwelen Burgwal is in de loop der jaren uitgebreid tot een familiebedrijf van serieuze omvang, met een goed geoutilleerde bakkerij aan de Oude Zijds Burgwal. (meer…)

Leven in de brouwerij

Het verhaal van Kristian Kieft en Frank Dutman leest als een jongensboek. Vaak dronken zij na het hockeyen nog een biertje samen en daar kwamen de gesprekken op gang. Samen bier maken, dat leek ze wel wat. En zo geschiedde. Een nieuw avontuur resulteerde in een bierbrouwerij met een sfeervol proeflokaal onder de naam Bierderij Waterland.

(meer…)

Werken met de wind

Buitenleven. Onconventioneel. Vrijheid. Het zijn woorden die op Jos en Marjolein van der Heide van toepassing zijn. Elke dag werken zij met de wind in de haren en een grote glimlach op het gezicht op hun charterschepen. Een avontuur dat ze vanaf het begin samen zijn aangegaan en waar ze nog steeds elke dag van genieten.

(meer…)

Ruim 90 jaar bedrijvigheid op Marken

Er zijn van die bedrijven die de tand des tijds standvastig doorstaan. Die meebewegen met de markt en die ruim 90 jaar na dato nog steeds in het Waterlandse gevestigd zijn. (meer…)

Ondernemers in beweging

Al sinds de jaren tachtig werken fysiotherapeuten Jan Peter Valk, Carla Bruin en Aldo Ottens samen onder het dak van Fysiotherapie Ooster Ee. In 2001 besloten zij deze samenwerking vast te leggen in een maatschap en tot op de dag van vandaag zijn de ondernemers constant, zowel letterlijk als figuurlijk, in beweging.

(meer…)

Energieke asbestverwijderaar

Ooit begon hij in het woningonderhoud. Tot hij werd gevraagd om bij een asbestsanerings- en sloopbedrijf te komen werken. Jarenlang werkte Sander Kan daar als bedrijfsleider, maar elf jaar geleden besloot hij als zelfstandig asbestverwijderaar met ABK Sanering te starten. (meer…)

Wiebe Willig: ‘Van land tot klant’

Hoewel het toerisme in Waterland in de jaren `70 nog in de kinderschoenen stond, was Henri Willig zijn tijd ver vooruit. Met zijn eigengemaakte kazen lokte hij toeristen uit alle windstreken naar zijn boerderij aan de Hoogedijk in Katwoude. Henri Willig Kaas groeide uit tot een florerende kaasmakerij en een toeristische attractie van formaat. Met de volgende generatie aan het roer wordt de beleving van land tot klant verder uitgebouwd.

(meer…)

De trots van Willem Slot

Als kleine jongen was Willem Slot (48) al in de Purmer te vinden om klusjes te doen. Op zijn fietsje reed hij elk vrij moment naar het bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw. Achtendertig jaar na dato is er veel veranderd. Op de fiets gaat deze directeur van Van Geemen allang niet meer en de ontwikkelingen in de branche volgen elkaar in rap tempo op. Maar wat tot op de dag van vandaag onveranderd is gebleven is zijn
liefde voor het vak.

(meer…)

40 jaar Huibregtse Meubelstoffeerderij

De werkplaats is gevestigd in een steeg in het centrum van Monnickendam. Een locatie die voor velen niet zichtbaar is. Toch weet men Kees (64) en Janny (64) Huibregtse van Huibregtse Meubel- & Bootstoffeerders goed te vinden. Sterker nog, ze zijn al meer dan veertig jaar actief in hun vakgebied. Maar dat gaat veranderen…

(meer…)

‘Alleen kunnen schrijven is niet goed genoeg meer’

Redacteuren en communicatieprofessionals uit het hele land weten de weg naar het bureau blindelings te vinden en (semi) overheden en grote en kleinere bedrijven maken graag gebruik van de diensten van dit bedrijf. Toch lijkt [De Redactie] voor veel Waterlandse ondernemers relatief onbekend. Op een prachtige stek, aan de historische haven van Monnickendam, maken wij nader kennis met Anke Brummerhop (52), eigenaresse van dit oer-Waterlandse bedrijf.

(meer…)

50 jaar Leguit & Roos

Als 18-jarige jongen zag Klaas Roos het bedrijf waar hij werkte beëindigd worden. Ambitieus als hij was, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken. Samen met Piet Leguit begon hij op 1 maart 1967 aannemersbedrijf Leguit & Roos. In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd, maar is het bedrijf ook uitgegroeid tot een specialist in de restauratie van historische panden.

(meer…)

Bescheiden winnaar Waterlandse Ondernemersprijs

Als Cor Ebbelaar (60) en Leo de Boer (38) iets níet aan zagen komen, dan was het de nominatie voor de Waterlandse Ondernemersprijs 2016. Toch is het juist hun bedrijf, Waterland Installatietechniek, dat er in januari met de prijs vandoor gaat. Een grote verrassing voor beide heren, die het verkiezingstraject nogal nuchter begonnen.

(meer…)

Samenwerking volgens Sako Juwelier

Op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie 2016 werd Julian Oosterloo van Sako Juwelier uitgeroepen tot winnaar van de ‘Ondernemersprijs Waterland 2015’. Een prijs waarop hij absoluut niet gerekend had, maar waar hij, bijna een jaar later, nog steeds trots op is. Met de aankomende verkiezing in het vooruitzicht blikken we met hem terug op het afgelopen jaar, waarin het voor hem vooral om samenwerking draait.

(meer…)

Glansrijke comeback in Monnickendam

Als kleine jongen groeide Willem de Beukelaer (52) op boven het Markerveerhuis in Monnickendam. De horeca is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Dat hij vervolgens voor zichzelf meer een plek zag in het internationaal bekende stuntteam van zijn vader, weerhield hem er niet van ook zijn horecahart te volgen. Na jaren van afwezigheid is Willem wederom neergestreken in hartje Monnickendam. En hoe!

(meer…)

OW Nieuws

Schouders eronder voor Ondernemend Waterland

lees verder

‘De authentieke uitstraling van Monnickendam is de kracht van de markt’

lees verder
Meer OW Nieuws

Gemeentenieuws

Gerda Gruis nieuwe beleidsmedewerker Toerisme

lees verder

Activiteiten in de gemeente

lees verder
Meer gemeentenieuws