BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
horeca
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Arnold van der Zee

Glansrijke comeback in Monnickendam

Als kleine jongen groeide Willem de Beukelaer (52) op boven het Markerveerhuis in Monnickendam. De horeca is hem dan ook met de paplepel ingegoten. Dat hij vervolgens voor zichzelf meer een plek zag in het internationaal bekende stuntteam van zijn vader, weerhield hem er niet van ook zijn horecahart te volgen. Na jaren van afwezigheid is Willem wederom neergestreken in hartje Monnickendam. En hoe!

Met twee prachtige horecazaken aan de Middendam heeft Willem een glansrijke comeback in het Waterlandse gemaakt. Willem: ‘Al eerder hebben we gesprekken gehad met de vorige eigenaar, maar de tijd was er niet rijp voor. Dat was eind vorig jaar wel het geval en per 1 januari zijn we eigenaar geworden van het voormalige Café de Zwaan dat nu Beuqz heet.’ Dat ‘we’ slaat niet alleen op Willem: ‘Die q in onze bedrijfsnaam is een verwijzing naar mijn zoon Quincy. Zoals ik een duwtje in de rug van mijn vader heb gehad, ben ik blij dat ik Quincy ook kan helpen met het starten van zijn eigen bedrijf. Quincy is een horecaman in de dop. Die genen heeft hij duidelijk van zijn moeder. Ik merk aan alles dat de horeca echt zijn ding is. Hij wil graag leren en heeft een geweldig team om zich heen om te groeien in het vak. Ik ben er geweldig trots op als ik zie hoe hij zijn schouders eronder zet.’

Ervaring

Hoewel de carrière van Quincy (21) nog in de kinderschoenen staat, heeft hij al de nodige ervaring. Quincy: ‘Naast mijn opleiding heb ik al bij diverse bedrijven horeca-ervaring opgedaan. Maar ik leer elke dag bij en vind het ontzettend interessant om me met de verschillende facetten van het vak bezig te houden. Mijn vader en ik zijn twee handen op één buik en zijn vriendin Stefanie is een geweldige steun en toeverlaat. Bovendien hebben we een superteam dat elkaar graag helpt, van elkaar leert en plezier heeft met elkaar. Dat maakt het elke dag een feestje om aan de slag te gaan.’

Ondernemersdrift

Terwijl de rigoureuze verbouwing van Beuqz nog in volle gang was diende zich een andere uitdaging aan. Willem: “We zijn ontzettend dankbaar dat we ook De Waegh over hebben kunnen nemen per april van dit jaar. Deze twee locaties tegenover elkaar bieden ons prachtige kansen. Daar hebben we dan ook niet lang over na hoeven denken, want het is één van de mooiste panden van Monnickendam. Die ondernemersdrift zit in me. We hebben plannen op lange termijn, maar nemen ook op korte termijn besluiten als het op ons pad komt. Dat doen Quincy en ik altijd samen. Als één van ons twijfelt, dan is dat reden genoeg om het niet te doen.’

Vader en zoon De Beukelaer staan samen sterk. Quincy: ‘Mijn vader ik zijn echte zakenpartners. Natuurlijk kan ik nog heel veel van hem leren, maar hij hecht sterk aan mijn mening en we sparren regelmatig met elkaar. Over wat er beter kan of anders moet. We hebben met Beuqz een vliegende start gemaakt en werden enorm enthousiast ontvangen. Koningsdag was een gekkenhuis, de tent stond op zijn kop. Dat is natuurlijk geweldig, maar dat zorgde er ook voor dat we voor uitdagingen kwamen te staan en alleen maar aan het rennen waren. Juist dan is het belangrijk kritisch te blijven om ervoor te zorgen dat gasten ook in de toekomst blijven terugkomen.’ Willem vult aan: ‘We hebben de afgelopen maanden al een aantal aanpassingen gedaan. Je moet het ook durven te zien en toe te geven als iets niet werkt of niet goed is en dat gelijk aanpassen. Dat hoort ook bij ondernemen. Wij zijn niet van de halve maatregelen.’

De kick van iets nieuws

Met goedlopende zaken als Café Tante Roosje, dat afgelopen winter verkocht is, en Café de Ster op A-locaties in Amsterdam, is de keuze voor Monnickendam misschien wel een opmerkelijke. Voor Willem en Quincy is dat juist de normaalste zaak van de wereld. Quincy: ‘De kick van iets nieuws geeft ons ontzettend veel energie. Ons horecahart gaan sneller kloppen als we een geweldige locatie met potentie zien.’ Willem knikt instemmend: ‘Die drive naar uitdaging en nieuwe kansen maakt het ondernemerschap juist zo mooi. In het geval van Beuqz en De Waegh waren alle randvoorwaarden aanwezig om hier prachtige nieuwe zaken te beginnen. Ondernemen is ook risico’s nemen. Als je er niet vol voor gaat, dan zie je dat er ook aan af.’

Toekomst

Over de toekomst is Willem duidelijk: ‘In Amsterdam zijn we eigenaar van Café de Ster, een toptent. In Waterland hebben we er nu Beuqz en De Waegh bij. We zijn van plan de komende jaren uit te breiden van drie naar vijf horecazaken. Daarnaast zie ik volop kansen om met Waterlandse ondernemers samen te werken. Wat er met de Monnickendammer Visdagen bereikt is door de vrijwilligers is geweldig. Dat moeten we koesteren. En we kunnen nog veel meer als we beter samenwerken. Dan kunnen we ook op rustige momenten genoeg bezoekers naar onze gemeente trekken, want Waterland is prachtig. Ik ben niet voor niets teruggekomen!’

Meer horeca


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden