BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE

OVERZICHT EDITIES

ZAAQ van ondernemers verschijnt vijf keer per jaar en staat vol ondernemersinspiratie; van mensen met lef die zich net bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven tot trotse ondernemers die hun sporen al lang en breed verdiend hebben in deze gemeente.

Elke editie brengt je meer ondernemersverhalen en geeft je meer achtergrond over ondernemers en hun bedrijf. Geen commerciële prietpraat, geen aangeleverde teksten, maar onafhankelijke interviews met ondernemers die recht uit het hart over hun intrinsieke motivatie vertellen. In bladerbare versie, zodat je ze ook op je pc of smart device kunt lezen en het magazine ook met geïnteresseerden kunt delen.

De meest recente uitgave:

Hollen of stilstaan

Waar doen we goed aan in deze tijd? Wie het weet mag het zeggen. Uit de reacties in mijn zakelijke omgeving af te leiden weet niemand dat eigenlijk meer zo goed. Voor veel ondernemers betekent 2020 een jaar van afwijken van de vooraf bepaalde koers, bijstellen van verwachtingen en hollen of stilstaan. Wat begin 2020 nog zo’n goed idee leek, kan inmiddels in de vuilnisbak zijn beland. Het is een verwarrend jaar voor iedereen in het algemeen en ondernemers in het bijzonder.

Hollen of stilstaan is het meest zichtbaar in de horeca. Ga er maar aan staan: van helemaal dicht naar een tjokvolle zomer in een anderhalve meter samenleving. Met het risico op een boete als niet de ondernemer, maar zijn klanten zich niet aan de regels houden. Reisagenten gaan van annuleren naar boeken en omboeken nu de codes om de haverklap van kleur veranderen. Bij veel ondernemers gaat de business dan wel door, maar wordt toch angstvallig een pas op de plaats gemaakt, omdat de toekomst onzekerder is dan voorheen het geval was. De wereld staat op zijn kop.

Het is snakken naar frisse lucht voor velen van ons. Wachten op betere tijden met minder onzekerheid. Want ondernemen mag dan betekenen dat je risico’s neemt: iedereen begrijpt dat het voor risico’s nemen misschien niet de juiste tijd is. En dus wachten we geladen af. Tot het licht aan het eind van de tunnel, tot de wereld weer genormaliseerd is.

Ik zou alle ondernemers willen omhelzen. En willen zeggen dat het goedkomt. Maar het eerste mag niet en het tweede weet niemand. En dus houd ik met jullie mijn adem in en heb ik er een rotsvast vertrouwen in dat we hier samen sterker uit gaan komen. Gewoon, omdat het moet…

Janine Klein