BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE

OVERZICHT EDITIES

ZAAQ van ondernemers verschijnt vijf keer per jaar en staat vol ondernemersinspiratie; van mensen met lef die zich net bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven tot trotse ondernemers die hun sporen al lang en breed verdiend hebben in deze gemeente.

Elke editie brengt je meer ondernemersverhalen en geeft je meer achtergrond over ondernemers en hun bedrijf. Geen commerciële prietpraat, geen aangeleverde teksten, maar onafhankelijke interviews met ondernemers die recht uit het hart over hun intrinsieke motivatie vertellen. In bladerbare versie, zodat je ze ook op je pc of smart device kunt lezen en het magazine ook met geïnteresseerden kunt delen.

De meest recente uitgave:

Sociaal

Sinds social media hun intrede hebben gedaan lijkt het wel of we asocialer zijn dan ooit. Generaliserend gezegd: we bellen niet, maar appen. We zeggen geen gedag, maar kijken naar ons schermpje en bij calamiteiten helpen we niet, maar filmen we liever. Deze asociale trend is ook te zien in zakelijke contacten. Of het nu drukte is, geen interesse of geen zin: sollicitanten krijgen geen reactie, mails worden niet beantwoord en telefoontjes niet geretourneerd.

Als ondernemer onder druk is het best begrijpelijk dat er eens iets door je vingers schiet. Het kan de beste overkomen iets te vergeten en ik heb er alle begrip voor, als het maar even gecommuniceerd wordt. Maar het overkomt me regelmatig dat afspraken niet worden nagekomen of er stoïcijns geen enkele reactie komt, ondanks herhaald verzoek. Zo zijn we toch niet opgevoed?

Met een nieuw jaar in zicht, spreek ik de wens uit dat we met z’n allen weer wat socialer worden. Oprechte aandacht hebben voor elkaar en naar elkaar luisteren. Zonder tussenkomst van een schermpje. Leg tijdens het samenzijn met familie en vrienden je telefoon eens niet binnen handbereik. Neem `m gewoon niet mee naar het kerstdiner of zet `m uit. De kwaliteit van het samenzijn gaat er met sprongen op vooruit.

De afgelopen week heb ik mijn schermtijd met 4 uur teruggebracht. Het is een begin. Wat het me bracht? Veel minder afleiding, veel minder stress, geen Pavlov-reactie bij elk geluid uit mijn mobieltje en vooral veel meer écht contact. Ik kan het je aanraden en wens je vanaf deze plaats een sociaal nieuw jaar toe!

Janine Klein