BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE

Overzicht edities

ZAAQ van ondernemers verschijnt vijf keer per jaar en staat vol ondernemersinspiratie; van mensen met lef die zich net bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven tot trotse ondernemers die hun sporen al lang en breed verdiend hebben in deze gemeente.

Elke editie brengt je meer ondernemersverhalen en geeft je meer achtergrond over ondernemers en hun bedrijf. Geen commerciële prietpraat, geen aangeleverde teksten, maar onafhankelijke interviews met ondernemers die recht uit het hart over hun intrinsieke motivatie vertellen. In bladerbare versie, zodat je ze ook op je pc of smart device kunt lezen en het magazine ook met geïnteresseerden kunt delen.

De meest recente uitgave:

Vrijheid

Hoeveel vrijheid heb je als ondernemer? Is het vooral de vrijheid in je hoofd die je een vrij gevoel geeft? Of ben je écht vrij om te doen waar je zin in hebt?

Toen ik de zekerheid van een vast contract vaarwel had gezegd om voor mezelf te beginnen, gaf dat een heel vrij gevoel. Al was dat maar tijdelijk. Al snel realiseerde ik me: betekent het per saldo niet gewoon dat ik in plaats van één werkgever tientallen werkgevers heb, die ik nu opdrachtgevers noem?

Ik voer dit gesprek regelmatig met ondernemers en het blijkt dat die vrijheid moeilijk in woorden te vangen is. Natuurlijk kun je een dagje niks doen, maar uiteindelijk blijft het werk dan gewoon liggen en heb je jezelf ermee. Afspraken met opdrachtgevers zijn net als deadlines bij je werkgever: je moet zorgen dat je ze nakomt. En dat geeft toch ineens een stuk minder vrijheid dan vooraf gedacht.

Die vrijheid zit `m dus niet zozeer in doen waar je zelf zin in hebt, maar meer in het bepalen van je eigen pad en het feit dat je keuzes kunt maken die bij jou passen, waaronder een keuze voor klanten en opdrachten. Is die keuze eenmaal gemaakt, dan komt onherroepelijk het moment dat je vrijheid beperkt wordt, mede door de verwachtingen van diezelfde klanten.

Vrijheid of niet, ik denk dat ik voor veel ondernemers spreek als ik zeg dat ik niet meer ‘voor een baas’ zou willen werken. Die vrijheid - of dat gevoel ervan - geeft een stuk meer plezier in mijn werk. Misschien minder vrij dan gehoopt, maar wél met meer voldoening.

Janine Klein