BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
verenigingen
icon-auteur Arnold van der Zee

What’s in it for me?

Afgelopen weekend was ik op een verjaardag en daar trof ik ook een aantal ondernemers. In een gesprek werd me gevraagd: ‘Waarom word je nu eigenlijk lid van Ondernemersvereniging Waterland (OVW)? Wat is daar de meerwaarde van?’


Hoewel ik, als enthousiast voorzitter, misschien bevooroordeeld ben antwoordde ik dat het gezellig is lokale ondernemers te leren kennen en leuk is om bij elkaar binnen te kijken tijdens bedrijfsbezoeken. Ik vind het sowieso handig om, in een kleinere gemeenschap als Waterland, je collega-ondernemers te kennen, zodat zij ook weten wie je bent en wat je doet. Het maakt het ondernemen met elkaar leuker, je gunt elkaar omzet als je weet wat er lokaal te halen valt en ik ben van mening dat je, als je vaak lokaal aanbesteedt, ook makkelijker wat voor elkaar over hebt.

Met elkaar

Maar dat zijn niet de enige voordelen. Kijk maar eens hoe – in goede samenwerking van een hoop vrijwilligers en met steun van veel lokale ondernemers – een speeltuin kan worden aangepakt en vernieuwd. Hoe lokale ondernemers er mede voor zorgen dat Stichting Promotie Waterland zijn werk kan doen en hoe er een bijdrage wordt geleverd aan Omroep PIM of de organisatie van het Jan Haring Weekend en de Monnickendammer Visdagen bijvoorbeeld.

Dat komt echt niet door de OVW, maar wel door al die ondernemers die zich door hun lidmaatschap van onze vereniging met elkaar verbonden voelen en bij dit soort initiatieven elkaar weten te vinden. Met elkaar kan een heleboel worden gerealiseerd. Het is fijn die verbondenheid te hebben. Om bij dat collectief te horen.

Kijkje in de keuken

Als OVW organiseren we zo’n zes keer per jaar een bezoek aan één van onze leden. Dit soort bezoeken hebben een grote belangstelling en worden gecombineerd met aandacht voor een instelling of initiatief dat vaak de steun van ondernemend Waterland zoekt. Ook worden deze bedrijfsbezoeken als ‘kennismaking met de buren’ georganiseerd. Dan bezoeken we meerdere ondernemers. Bijv. winkeliers uit de binnenstad van Monnickendam of de winkeliers op `t Spil, en rouleren we in groepjes van ondernemer naar ondernemer op zo’n avond. Zo komen we bij elkaar over de vloer en krijgen ontvangende ondernemers de kans om zichzelf te presenteren. Het geeft een belangrijke verdieping in de kennis van elkaars onderneming en is vaak een grote verrassing!

Ook de organisatie van de Waterlandse Ondernemersprijs is zo’n mooi initiatief uit de koker van de OVW. Maar we organiseren ook diverse markten, zijn sterk betrokken bij de Vlootdag en vergeet de organisatie van de Wijnroute niet, die niet meer weg te denken is in Monnickendam. Ook de enige voortgezet onderwijs instelling in Waterland, het Bernard Nieuwentijt College, dragen we een warm hart toe en meerdere keren per jaar organiseren we een samenkomst met leerlingen, leerkrachten en leden van onze vereniging. Leden van de OVW zijn zelfs onderdeel van het lesprogramma van het vak Economie!

Gesprekspartner

Een nieuw college is net benoemd en de politieke contacten zijn alweer gelegd. Met de wethouder Economische Zaken heeft ons bestuur elke twee maanden overleg. En samen met de bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente – overigens ook een initiatief van de OVW – organiseren we regelmatig spreekuren voor bedrijven, op locaties in de verschillende kernen. Als ondernemer kun je tijdens dit spreekuur terecht met al je ondernemersvragen.

Als OVW zijn we een belangrijke gesprekspartner bij de opstelling van de Economische Agenda van de gemeente en via onze bestuursfunctie zijn we bovendien gesprekspartner in de regionaal georganiseerde ondernemersvereniging VOWA, waarin we overleg hebben met de vijf omliggende verenigingen én hun gemeentebesturen.

Meerwaarde?

Als ik mijn betoog zo teruglees kan ik alleen maar concluderen: ‘Bij zo’n club wil je toch horen? Ben je ondernemer, woonachtig in Waterland of heb je een onderneming binnen de gemeentegrenzen? Overweeg je een lidmaatschap of ben je er niet zeker van dat je bij ons past? Schroom niet, zoek contact met het bestuur en we helpen je graag bij het nemen van de beslissing of het lidmaatschap van de OVW ook voor jou voldoende leuk is.

Heb je andere vragen of wil je direct het formulier voor aanmelding opvragen? Mail dan naar bestuur@ovwaterland.nl.
Op de verjaardag had mijn enthousiaste motivatie succes: bij het weggaan kreeg ik de vraag een inschrijfformulier toe te zenden. Hopelijk motiveert het nog meer ondernemers!

Met ondernemende groet,

Bas van Baarsen, voorzitter OVW

Meer verenigingen


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden