Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor het treffen van een voorziening in het geval van arbeidsongeschiktheid. Toch is het niet altijd nodig om een verzekering af te sluiten. Misschien heb je een partner die genoeg geld verdient voor jullie samen? Of heb je veel vermogen in je bedrijf, op de spaarrekening of in jouw eigen huis? Het kan zijn dat dit genoeg is om van te kunnen leven, maar zoek dit wel goed uit.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog gedeeltelijk in loondienst bent en zo aanspraak kan maken op de loondoorbetalingsplicht of later een WIA-uitkering. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken.
Zijn bovenstaande opties niet op jou van toepassing, dan kun je je apart verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Bij een verzekeraar zijn vele mogelijkheden. Enkele zijn:
- Keuze voor eindleeftijd van 60,62,65 of 67 jaar;
- Keuze voor een eigen risico termijn van 1, 3, 6 of 12 maanden;
- Keuze voor een al dan niet geïndexeerd verzekerd bedrag;
- Keuze voor al dan niet geïndexeerde uitkering;
- Een schade- of sommenverzekering;
- Het stellen van een beroepscriterium of keuze voor gangbare arbeid.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV geeft je een uitkering als je arbeidsongeschikt bent verklaard. De meeste verzekeringsmaatschappijen helpen jou ook om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Met persoonlijke begeleiding, een re-integratieproject of met (om)scholing. Daarnaast bieden sommige verzekeraars preventieprogramma’s aan die helpen te voorkomen dat je langdurig ziek wordt.
OF: Je kunt bij UWV een Ziektewet-verzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Een medische keuring is dan niet vereist. Wel moet je je, als je uit loondienst gaat of als je uitkering stopt, binnen 13 weken na het einde van deze verplichte verzekering aanmelden voor de verzekering bij UWV.
OF: Je kunt deelnemen aan een zogenaamd Broodfonds, voor de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid. Een Broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand geld opzij zetten. Als één van hen langdurig ziek is, krijgt hij van de anderen in zijn Broodfonds elke maand schenkingen om van rond te komen. Een Broodfonds is gebaseerd op onderling vertrouwen. En wat na die twee jaar?
Kortom: genoeg stof om te bespreken en je goed te laten adviseren over de juiste keuze!
Bill KaandorpMobron Risk Managers