BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
dienstverlening
icon-auteur Raimond takkenberg

Column over bedrijfsovername

Hét moment is gekomen. Na jarenlange bezieling en volop inzet voor je eigen onderneming heb je besloten om je bedrijf over te dragen of te beëindigen. Als ervaren ondernemer hoop je natuurlijk op het plukken van de vruchten van die ontelbare arbeidsuren en genomen risico’s. Maar wist je dat de meeste ondernemers nauwelijks oog hebben voor toekomstige bedrijfsopvolging?


 

Een adviseur voor je bedrijfsovername? Het kost geld, maar scheelt een vermogen

 


 

Het lijkt dus een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het goed om te weten dat een gezond en groeiend bedrijf in de regel ouder wordt dan de ondernemer. Daarom komt die kwestie rondom bedrijfsopvolging vroeg of laat aan de orde. De onderneming dient dan verkoopbaar te zijn tegen een zo laag mogelijke fiscale afrekening en een zo maximaal mogelijke opbrengst.

Mijn advies aan de ondernemer? Begin tijdig – het liefst drie jaar van te voren – met het regelen van de toekomstige bedrijfsopvolging. Je hebt namelijk ruimschoots de tijd nodig om complexe vraagstukken van civielrechtelijke, fiscale en financiële aard te beantwoorden. Om dit te kunnen realiseren wordt het hele bedrijf  in kaart gebracht. Er dient onder andere een antwoord te komen op de vraag: ‘wat draag ik over?’ Zijn het aandelen (bij rechtspersonen, zoals naamloze- en besloten vennootschappen) of vindt er een activa- en passiva transactie plaats (kan zowel bij rechtspersonen of bij natuurlijke personen zoals eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap)?

Om te voorkomen dat de overdracht in misère eindigt, raad ik ondernemers aan om vroegtijdig gebruik te maken van een stappenplan. Dat stappenplan vind je hieronder. Het plan toont op schematische wijze het proces van de bedrijfsoverdracht. De stap ‘financiering’ is bewust niet als aparte stap opgenomen, omdat het de rode draad vormt in het hele overnameproces. De stappen vormen een richtlijn. Deze wordt bij grotere overnames grotendeels gevolgd, bij voorkeur begeleid door een onafhankelijke bedrijfsovername-adviseur die is aangesloten bij de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB). Bij kleine overnames fungeert het schema meer als een checklist met aandachtspunten voor het proces.
Sommige ondernemers zijn van mening dat het inschakelen van een bedrijfsovername adviseur niet opweegt tegen de prijs die de onderneming oplevert. Niets is minder waar. De bedrijfsovername-adviseur kost inderdaad geld, maar kan je behoeden voor kostbare fouten. Hij regisseert het totale proces van de bedrijfsovername, zodat je niet in die spreekwoordelijke achtbaan terecht komt, maar rustig vanuit je comfortabele stoel de volgende stap in het proces kunt nemen.

Raimond Takkenberg

Overname Experts

Meer dienstverlening


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden