BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
dienstverlening
icon-auteur Bertil van Beek

Grondstoffen optimaal inzetten in de regio

Het is de week van de circulaire economie. Allerlei initiatieven op circulair vlak krijgen tussen 3 en 7 februari extra aandacht in ons land. Hoe zit het in Noord-Holland Noord met deze initiatieven en waar liggen de kansen?

Circulair is een term die je steeds vaker hoort, maar wat betekent dit nou eigenlijk? We vroegen het Harry Nieuwenhuizen, Directievoorzitter Rabobank Kop van Noord-Holland, die volop bezig is met het thema. Nieuwenhuizen: “Bij een circulaire economie gaat het erom dat spullen en materialen maximaal worden hergebruikt. We zien steeds meer bedrijven die bij het productontwerp en in de bedrijfsvoering aandacht besteden aan het terugwinnen en efficiënt gebruiken van grondstoffen en materialen. Reststoffen worden niet gezien als afval, maar worden als waardevolle grondstof opnieuw ingezet. Zo zie je dat steeds meer producten gerepareerd worden, recyclen we grondstoffen en gebruiken we reststromen als input voor nieuwe producten.”

Kansen

Samen met KPMG heeft Rabobank onderzocht waar de kansen op circulair gebied liggen in Noord-Holland Noord. “Landelijk zien we veel circulaire hoofdstromen in plastics, textiel, industrie en bouw”, vertelt Nieuwenhuizen. “In onze regio zien we die kansen ook terug, met name in de bouw. Maar ook in de zorgsector en horeca ligt genoeg potentie om met dit thema aan de slag te gaan. De zorgsector die bijvoorbeeld met seizoensgebonden menu’s voedselverspilling kan tegengaan. En de horeca die haar grote watergebruik om kan zetten naar voordelen op duurzaamheidsvlak en als onderscheidende factor om klanten te trekken.”


 

‘Haak je aan of haak je af? Dus wanneer start jij met een circulair businessplan?’

 


Knoflook als natuurlijk bestrijdingsmiddel

In de komende jaren zal circulair ondernemen een steeds grotere rol krijgen in de vernieuwing van de Nederlandse economie. Een aantal bedrijven in de regio Noord-Holland Noord is koploper en druk bezig met nieuwe, circulaire businessmodellen. Zo zijn Biesheuvel Knoflook, Fa. P. Muntjewerf en Co en Teeuwen en Zonen bv de samenwerking aangegaan. Arjan Biesheuvel: “We zijn ons nog aan het oriënteren, maar het idee is dat wij het afval van onze knoflookteelt verzamelen, dat Muntjewerf het composteert en Teeuwen en Zonen het over zijn bollenland uitrijdt. We hopen dat de afval van knoflook uiteindelijk de bodemkwaliteit zal verbeteren en er stevigere platen ontstaan die beter bestand zijn tegen ziektes.”

Circulariteit stimuleren

Biesheuvel Knoflook is een van de 23 deelnemers van de Rabo Circulair Ondernemen Challenge die Rabobank samen met KPMG en Provincie Noord-Holland Noord organiseert. Nieuwenhuizen: “Zes jaar geleden is Rabobank begonnen met een programma waarin we klanten ondersteunen bij het ontwikkelen van een circulair businessmodel. We willen circulariteit echt stimuleren door ondernemers met elkaar te verbinden. Ik houd het klanten vaak voor: De vraag óf de economie circulair zal worden, zijn we allang voorbij. De vraag wannéér is grotendeels al ingevuld en aan de hóe-vraag wordt hard gewerkt. De vraag voor elke ondernemer is: Wanneer ik? Nu kun je daarover zelf nog beslissen. Als je te lang wacht, wordt er voor je besloten. Met andere woorden: Haak je aan of haak je af? Dus wanneer start jij met een circulair businessplan?”

Foto: Arjan Biesheuvel met Bas Apeldoorn (accountmanager Food&Agri Rabobank)

Meer dienstverlening


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden