BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
dienstverlening
icon-auteur Sandra van der Meulen icon-auteur Sandra van der Meulen

Menno Leeflang: ‘Durf jezelf te spiegelen’

Investeren in jezelf én je bedrijf om nog beter te worden. Maak jij daar tijd voor? We zouden het eigenlijk allemaal moeten doen als ondernemer en mens. Maar waar begin je, hoe pak je dat aan? Menno Leeflang (46) uit Purmerend kan je hierbij helpen met zijn bedrijf Leadership Management Institute (LMI). ‘Het beste dat je kunt doen is investeren in jezelf. Je groeit alleen als je jezelf durft te spiegelen’, legt Menno uit.

Samen met Evert Lassche (57) uit Wognum en Martin Boering (59) uit Purmerend leidt Menno LMI in Noord-Holland. ‘LMI is in 1966 in Amerika opgericht en inmiddels in meer dan 80 landen actief op het gebied van leiderschap en management ontwikkeling. In 2006 werd LMI in Nederland geïntroduceerd. Zelf kwam ik het in 2016 tegen, toen ik door de franchise gids aan het bladeren was. Na de training gevolgd te hebben, heb ik mij in 2018 als managing partner aangesloten bij LMI. Daarvoor ben ik jarenlang werkzaam geweest in de sales bij grote multinationals en als commercieel directeur. Maar ik ben na de LTS als autospuiter begonnen. Ik heb ruim 11 jaar bij Lotte op de schade-reparatieafdeling gewerkt. Totaal wat anders inderdaad, maar ook een hele leuke tijd.’

Het contact met de klanten heeft Menno altijd het leukste aan zijn werk gevonden: ‘En ik was altijd bezig mezelf te ontwikkelen. Zowel Evert, Martin als ik hebben jarenlange ervaring in het management. We hebben alle drie onze eigen klanten, maar ook onze eigen expertise. Regelmatig kruipen we bij elkaar om te overleggen en dat doen we dan bij Burggolf. Verder werken we vanuit huis en zijn veel aanwezig op de werkvloer bij de klant. Want we willen het bedrijf en de bedrijfsprocessen helemaal leren kennen. In de toekomst hopen we een regionaal kantoor te kunnen betrekken.’

Menno: ‘Investeer in je personeel’

 


Balans kwijt

Ondernemers kloppen aan bij LMI met verschillende vragen en doelen waarbij ze begeleiding kunnen gebruiken. Een bedrijf kan stagneren in de groei of juist een explosieve groei doormaken waarbij anders leiding geven, delegeren en communiceren ineens kritische succesfactoren worden. Of wanneer er door drukte en de waan van de dag geen balans meer is tussen privé en werk.

‘Het is maatwerk dat wij doen, maar gemiddeld zijn we 12 tot 18 weken met de klant bezig. We bieden garantie op het hele traject en helpen de klant bijvoorbeeld bij het structureren van de werkprocessen, timemanagement, delegeren, communiceren, groeimogelijkheden, ontwikkelplannen, teambuilding en de balans privé/werk. Het is zo mooi om te zien dat de passie weer terugkomt bij de ondernemer die eerst helemaal vast zat’, vertelt Evert, die sinds 2015 bij LMI werkt.

De coaches kunnen met een frisse en externe blik naar de bedrijven kijken en dat werkt in de praktijk. ‘Het is heel positief als een bedrijf insteekt op verbetering en ontwikkeling. Niet voor niks hebben bijna alle succesvolle zakenmensen een businesscoach. We begeleiden en adviseren zzp’ers, maar ook grote Nederlandse bedrijven. Daarnaast bieden we ook de workshop ‘Help ik groei’ aan. Deze wordt op 21 maart weer gegeven in Breukelen’, aldus Martin. Martin heeft een achtergrond in de ICT, waarin hij 30 jaren werkzaam is geweest als project- en lijnmanager. Hij werkt met bedrijven uit diverse sectoren, waarbij de ICT-branche zijn speciale aandacht heeft.

Kapitaal

Menno: ‘Omdat de markt continu verandert en het voor ondernemers moeilijk is om personeel te vinden, moet je als ondernemer ook mee in die hele transitie. Je grootste kapitaal is je personeel. Investeer daar in, zorg dat ze met plezier naar hun werk gaan, bied flexibiliteit in de werkuren aan. Stilstaan is achteruitgang en ontwikkeling is belangrijker dan ooit. Investeer daar dus in.’

Hoofdcoach

Stil zit Menno in ieder geval niet snel. Het ondernemerschap bevalt hem prima: ‘Mijn vader was vroeger ook ondernemer. Hij had een olie- en kolenhandel. Dag en nacht werkte hij, waardoor hij weinig mee heeft gekregen van onze jeugd. Mijn moeder stond dan ook niet te springen toen ik vertelde dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Mijn vader wel. Ik deel nu mijn eigen tijd in en dat voelt niet als werken. Daarnaast ben ik al 40 jaar actief bij honk- en softbalvereniging Flying Petrels in Purmerend. Ik speel nog steeds en ben hoofdcoach van het eerste. Onze zoon speelt in dat team, onze dochter heeft niks met deze sport. Die heeft andere passies.’

De LMI’ers zijn regionaal actief in verschillende netwerkclubs, zoals de PRO, BNI Katwoude, Agribusinessclub, OCW, Gooise Netwerk en Business Open Purmerend. Evert komt uit de agribusiness en is net terug uit Oost-Afrika, waar hij boerenorganisaties ondersteunt vanuit de stichting PUM (Programma Uitzending Managers). En Menno begeleidt kosteloos jonge ondernemers via stichting Bart (van Bart de Graaf, red.) ‘In de regio en lokaal zijn we op zoek naar goede doelen die we kunnen sponsoren. Anderen helpen is wat we het liefste doen’, aldus Menno.

Meer dienstverlening


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden