BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
dienstverlening
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Robert Swart

Nabestaandenpensioen: Waar heb ik recht op?

Een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) sluit op advies van zijn pensioenadviseur in 1985 een pensioenregeling af bij een verzekeraar. In de regeling is opgenomen een partnerpensioen, wezenpensioen en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Zoals te doen gebruikelijk moet hij jaarlijks zijn inkomensgegevens doorgeven aan zijn adviseur, die deze vervolgens doorgeeft aan de verzekeraar. Daarmee blijft de pensioenregeling keurig in de pas lopen met de ontwikkeling van zijn inkomen.

Toen zijn pensioenadviseur zijn werkzaamheden staakte, heeft de bank van de DGA de pensioenregeling naar zich toe getrokken en trad vanaf dat moment op als pensioenadviseur. Jaarlijks gaf hij de inkomensgegevens door aan zijn bank, in de veronderstelling dat de pensioenregeling aangepast zou worden.

Na overlijden van de DGA in 2016 was het goed mis. De pensioenregeling was vanaf de overgang (2005) van de adviseur naar de bank niet meer bijgehouden door de verzekeraar. Deze heeft, ondanks herhaalde verzoeken aan de adviseur, geen inkomensgegevens ontvangen. De DGA heeft, bewijsbaar, wel aangeleverd aan zijn bank, maar die heeft de gevraagde inkomensgegevens intern niet doorgezonden aan de afdeling die gaat over de pensioenverzekeringen.

De verzekeraar keerde aan de weduwe het verzekerde nabestaandenpensioen van € 22.000 uit. Na herrekening en op basis van het laatste inkomen voor de sterfdatum zou er recht zijn op een nabestaandenpensioen van € 34.000. Zonder ingrijpen zou de weduwe dus € 12.000 mislopen en dat levenslang. Een proces was nodig om dit afdwingbaar te maken.

Goede les voor iedereen die een pensioenregeling heeft. Controleer, in ieder geval één keer per jaar, of de regeling up-to-date is en of de juiste gegevens bekend zijn bij pensioenverzekeraar of pensioenuitvoerder.

Bill Kaandorp
mobronriskmanagers.nl

Meer dienstverlening


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden