BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
gemeente
icon-auteur Roos Bähr icon-auteur Roos Bähr

Horecaondernemers hebben het creativiteitsvirus te pakken

De horeca heeft het zwaar door de coronacrisis. Horecaondernemers kunnen daar op twee manieren op reageren: bij de pakken neerzitten of het beste ervan maken. Niels Veerman van ’t Havengat en Danny van Noorden van Café de Dijk kiezen overduidelijk voor de laatste optie.

Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed, vertelt Niels van ’t Havengat: ‘Het is een hele rare periode. In de horeca- en evenementenbranche vallen harde klappen, maar we proberen er het beste uit te halen. We moeten creatief zijn, onder andere met bezorg- en afhaalmenu’s. Zo hebben we laatst bijvoorbeeld een amusetoer georganiseerd in samenwerking met nog zes restaurants, Volendam Music en de 3JS. Op deze manier blijven we ook binding houden met onze gasten en daar ben ik erg gelukkig mee. Zo zien de gasten ook dat we er wat aan doen en dat zorgt voor een soort gunfactor. Ook hebben we verbouwd. Eerst het dak en de bovenverdieping, dat was in april klaar. Toen hebben we meteen maar doorgepakt en ook de benedenverdieping onder handen genomen. Vervolgens mochten we weer open, hebben we er even van genoten en moesten we later weer dicht.’

Mogelijkheden

Ook Danny van café De Dijk is druk bezig om er iets van te maken. ‘Al voor de eerste lockdown werd afgekondigd, hadden we een winkel klaarstaan. Elke keer proberen we met nieuwe initiatieven te komen. Een PZN quiz, een digitale cocktailworkshop, een amusebox. We zijn ook gestart met online kooksessies waarbij mensen een pakket kopen en vervolgens nadoen wat de kok voordoet. Vervolgens kunnen de deelnemers een foto insturen en het mooist opgediende bord wint een prijs. We hebben gelukkig een grote schare fans. We werken ook samen met twee andere restaurants, ’t Havengat en Thirty5. Eentje verzorgt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en de derde het nagerecht. Die volgorde rouleert. We richten ons ook op een take-away saladebar. Weer wat anders dan een drankbar. Corona geeft en corona neemt. Het virus biedt ook mogelijkheden.’

Danny: ‘Er gebeuren nu dingen die je je hiervoor niet kon voorstellen’

Samen sterk

Niels: ‘Ik ben veel in gesprek met andere ondernemers, want we moeten het samendoen. We moeten er met z’n allen aan trekken, alleen zo kunnen we ons hoofd boven water houden. Het is belangrijk dat er een stip op de horizon wordt gezet. Dat is het punt waar we naartoe moeten werken. Ik ga ervan uit dat uiteindelijk alles weer normaal gaat worden. Mensen hebben ook weer behoefte om de deur uit te gaan.’

‘Samen staan we sterker’, vult Danny aan. ‘Eén terras is geen terras. We zijn ermee bezig om gezellige winterterrassen te realiseren. Dat proberen we met een aantal horecaondernemers van de grond te krijgen. Mensen moeten niet naar Düsseldorf gaan, maar hier een levendige kerstmarkt kunnen bezoeken die is ingericht volgens de coronaregels. Ook met leuke kraampjes. Gelukkig is de gemeente hier ook over te spreken. Het coronavirus moet niet te lang duren, maar het zorgt wel voor bewegingen. Er gebeuren nu dingen die je je hiervoor niet kon voorstellen.’  

Meer gemeente


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden