BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
gemeente
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Christy Rijser

Eindbijeenkomst Economische Toekomst 2040

Het was een drukte van jewelste op donderdagavond 14 november. Het Don Bosco College stond nu eens niet vol met pubers, maar met enthousiaste ondernemers die afkwamen op de inspirerende uitnodiging voor de eindbijeenkomst van Onze Economische Toekomst 2040.

Bijna 400 ondernemers uit de gemeente waren afgekomen op deze slotbijeenkomst die vanaf 18.30 uur plaatsvond. Bij binnenkomst werden zij door stewardessen van Het Slabak Theater welkom geheten en gelijk aan het werk gezet: er waren maar liefst 10 interessante workshops waaraan zij konden deelnemen en de keuze bleek lastig. ‘Eigenlijk wil ik ook nog naar een derde workshop, maar ik kan er maar twee kiezen’ hoorde ik iemand zeggen. Gelukkig bleken alle workshops nog voor de officiële opening volgeboekt.

Opening

Die opening was weggelegd voor de conrector van het college, die de link legde tussen opleiding en werk en trots was op de pilotopleiding technologie op zijn middelbare school. Daarna werd het onrustig in de zaal. Een bejaarde man leek verdwaald, maar bleek te horen bij de toneelact van Ons Pogen, dat op komische wijze vanuit 2040 terugblikte op vervlogen jaren. Van deze offline voorstelling gingen we vliegensvlug naar online in beeld gebrachte ondernemers die ons hun visie op 2040 gaven. Voor we het wisten werden we door de stewardessen weer terug naar 2019 begeleid en was het de beurt aan wethouder Hans Schütt en burgemeester Lieke Sievers om het woord tot de menigte te richten. Het succes van het traject was volgens de wethouder te danken aan het feit dat het van onderaf georganiseerd is door de ondernemers zelf. Een woord van dank richtte hij aan hen die zo betrokken waren bij het gehele traject.


 

‘Opschrijven is één, het met elkaar uit gaan voeren is twee’

 


Ambities

Vanaf de startbijeenkomst in Scholengemeenschap De Triade en tijdens de 5 themabijeenkomsten bij ondernemers op locatie is de gegeven input verzameld. Daaruit zijn 10 ambities gefilterd. Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken & Klimaat, gaf in haar afsluitende speech aan: ‘Opschrijven is één, het met elkaar uit gaan voeren is twee. Maar ook dat kunnen jullie.’

Daarna was het tijd voor de workshops en gingen de ondernemers met hun eigen ‘tickets’ op weg naar de gekozen bijeenkomst. Werd het een workshop over het digitaliseren van de maatschappij? Kozen ze voor het toeristisch landschap van Volendam in 2040 of gingen ze bij wethouder Runderkamp zelf voor burgemeester spelen? Wie meer wilde weten over generatie Y/Z/Alpha, met spreker Dirk Tuip live vanuit New York, werd op zijn wenken bediend en zelfs workshops over voedingsgewoontes toen en nu en de weg naar energieneutraal leven werden aangeboden. Het was een energieke avond, waar ongetwijfeld nog lang over zal worden nagepraat.  

Meer gemeente


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden