BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
gemeente
icon-auteur Marco Hijstee icon-auteur Sandra van der Meulen

Nieuwe maatregelen om ondernemers te steunen

Purmerend heeft besloten extra maatregelen te nemen om ondernemers te steunen. Veel ondernemers zijn hard getroffen door de coronacrisis. De afgelopen weken is veel werk verzet om ondernemers te ondersteunen in het voortzetten van hun bedrijfsactiviteiten of om hen te wijzen op compensatiemaatregelen van het Rijk, de provincie of de gemeente. Deze compensatiemaatregelen beogen ondernemers financieel te compenseren voor de schade die zij lijden door sluiting van hun bedrijf of door uitval van vraag.

Advies aan ondernemers

Vanaf 1 juni zijn de deuren van de horeca weer geopend. Dat zorgt voor meer mensen op straat. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ondernemers en natuurlijk bezoekers om ervoor te zorgen dat er geen onveilige situaties ontstaan. De nieuwe 1,5 meter economie vraagt dan ook om veel aanpassingen van ondernemers. Ze moeten hun terras, winkel of restaurant zo inrichten dat hun klanten anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar. De gemeente helpt hen daarbij. Zo zijn er 1,5 meter coaches aangesteld die ondernemers kunnen adviseren bij het inrichten van hun terras of winkel. Ook laat de gemeente onderzoek doen naar het inrichten van looproutes of andere maatregelen om drukte in winkelgebieden te voorkomen.

Langer open en een groter terras

Kappers, nagelstudio’s, masseurs en andere zogenaamde contactberoepen mogen langer open. Horecazaken kunnen sneller en gemakkelijker een tijdelijke opstelling of uitbreiding van hun bestaande terras aanvragen.

Financiële regelingen

Tot 1 augustus betalen ondernemers geen toeristenbelasting of precario. Organisatoren van evenementen krijgen, als hun evenement niet door kan gaan, de leges voor de evenementenvergunning terug of hoeven deze niet te betalen. De overige financiële maatregelen vanuit de gemeente zijn verlengd tot 1 augustus 2020. Zo blijft het mogelijk voor ondernemers om uitstel van betaling van belasting aan te vragen, betaalt de gemeente versneld facturen van leveranciers en stuurt ze tot 1 augustus geen herinneringen of aanmaningen naar ondernemers. Informatie over hoe ondernemers van de regelingen gebruik kunnen maken, staat op de website van de gemeente: www.purmerend.nl/ondernemers.

Ontwikkeling op Baanstee Noord

Ondanks de coronacrisis lopen verschillende initiatieven voor vestiging en uitbreiding van bedrijfsactiviteiten binnen Baanstee Noord door. De crisis geeft sommige initiatiefnemers aanleiding om hun plannen iets te faseren in de tijd. Er is een aantal bedrijven waarvan de bouw onlangs is afgerond of gestaag vordert. Zo is Stupin pas geleden verhuisd naar de Fuikstraat en is de bouw van Groenhart, Louwman, van Mossel Automotive, Burger & Co en Lankelma in de eindfase beland. Binnenkort zullen er dus meer nieuwe bedrijven openen op Baanstee Noord. Door de grote vraag naar gronden op Baanstee Noord heeft de gemeenteraad van Purmerend onlangs besloten om ook de gronden in fase 2 te gaan uitgeven. Hier wordt later dit jaar gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Zo ontwikkelt Baanstee Noord zich steeds meer als regionaal bedrijventerrein.

Meer gemeente


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden