BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
gemeente
icon-auteur Roos Bähr

Viering van de Slag op de Zuiderzee

11 oktober 1573, een historische dag in de Nederlandse geschiedenis. Op die datum was De Slag op de Zuiderzee. Deze bijzondere gebeurtenis vond heel dichtbij plaats en mag niet zomaar voorbijgaan. De geboren en getogen Monnickendammer Gerard Meij is voorzitter van het bestuur dat zich bezighoudt met de organisatie van de feesten die in 2023 zullen plaatsvinden.

De Slag op de Zuiderzee is een treffen tussen de watergeuzen en een Spaans-Vlaamse vloot op het water tussen Hoorn en Monnickendam. ‘De strijd werd 450 jaar geleden gewonnen door de watergeuzen’, vertelt Gerard. ‘Die overwinning is voor heel Nederland van groot belang geweest. De vloot werd aangevoerd door de burgemeester van Monnickendam, Cornelis Dirkszoon, en de schepen van de geuzen hebben een poosje in de haven van Marken afgemeerd gelegen. Dat is heel kort samengevat de directe betrokkenheid van onze gemeente. Wij vinden dat, als zoiets belangrijks praktisch voor de deur gebeurt, een viering niet mag ontbreken. Ook in 1973 werd de zeeslag groots gevierd. Veel inwoners hebben die festiviteiten ook meegemaakt, dus de verwachtingen liggen hoog.’

De zeeslag nabootsen

Er zijn meerdere werkgroepen actief die zich elk bezighouden met een bepaald onderdeel. ‘Bijvoorbeeld met het nabouwen van de stadspoorten en het realiseren van de klederdracht. Het idee is ook om de slag op de Gouwzee na te bootsen. In 1973 gebeurde dat ook. Toen werden de schepen daadwerkelijk nagebouwd, maar dat gaat dit keer niet lukken. We zijn nu aan het kijken hoe we bestaande schepen op creatieve wijze kunnen omtoveren naar de vloot van toen. Het blijft bijzonder dat de watergeuzen de grote Spaanse galjoenen hebben verslagen.’

Gerard: ‘We willen de Zeeslag op de Gouwzee nabootsen’

Onvergetelijk feest

Inmiddels bestaat het bestuur uit een vijftal enthousiaste personen. ‘Wij zorgen er eigenlijk voor dat de werkgroepen hun werk goed kunnen uitoefenen. Daarvoor buigen we ons onder andere over de vergunningen, verzekeringen en dat soort randvoorwaarden. Er is ook een aparte groep die zich bezighoudt met partnership. Zij zijn nu aan het onderzoeken hoe dit het beste in een vorm gegoten kan worden. Het voornemen is om begin volgend jaar bedrijven te benaderen die wellicht willen helpen om de festiviteiten mogelijk te maken. Natuurlijk kunnen bedrijven het bestuur ook zelf benaderen als ze onderdeel willen uitmaken van de feesten. Dit geeft veel exposure. Ook de commissaris van de Koning, de heer Van Dijk, heeft tijdens zijn ambtsbezoek aan de gemeente Waterland een uitnodiging voor de festiviteiten ontvangen. Onderdeel zijn van deze organisatie geeft een hoop energie. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen: er in 2023 een onvergetelijk feest van maken’, sluit Gerard af.

Meer informatie vind je op slagopdezuiderzee2023.nl en als je je inschrijft voor de nieuwsbrief word je actief geïnformeerd.

Meer gemeente


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden