BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
samenwerking
icon-auteur Nancy Burrie icon-auteur Denise van Leeuwen

De juiste match maken…

Het aantal werkzoekenden daalt. Tegelijkertijd zijn steeds meer ondernemers wanhopig op zoek naar personeel. Met name in de technische branche, maar ook in de ICT, horeca en de zorg zijn flinke tekorten. Toch zijn er nog steeds veel mensen met een uitkering. ‘Waarom kunnen die mensen niet bij ons aan het werk?’ Die vraag horen we vaak…

In mijn functie als adviseur werkgeversdienstverlening bij het WerkgeversServicepunt Zaanstreek-Waterland (WSP) – met regionale gemeenten, UWV, Servicepunt Leren & Werken en Werkom als partners – heb ik bijna dagelijks te maken met mensen die graag de arbeidsmarkt weer op willen. Maar dit is niet zo vanzelfsprekend als soms wordt gedacht. Natuurlijk hebben we altijd te maken met een groep ‘die niet wil’, maar ook voor gemotiveerde kandidaten is het vaak lastig om na jaren weer aan de slag te gaan.

Verschillende factoren spelen daarbij een rol: in veel gevallen wordt er teveel van iemand verwacht, maar ook de gezinssituatie, fysieke beperkingen en financiën spelen een rol. Het WSP maakt voor werkgevers een eerste selectie, zodat veel van deze factoren al zijn ondervangen. En ondernemers krijgen van ons een eerlijk verhaal.

Werkgevers kunnen vrijblijvend contact opnemen met het WSP. Samen proberen wij dan een match te maken tussen kandidaat en werkgever. Vaak moeten beiden een beetje water bij de wijn doen en hierin kan het WSP faciliteren. Het schaap met de vijf poten is steeds lastiger te vinden. Niet iedereen spreekt onze taal vloeiend en is 40 uur per week beschikbaar. Hier moeten we op inspelen.

Het WSP gaat graag de samenwerking aan met werkgevers om mooie trajecten op te zetten, waarbij alle partijen geholpen zijn. Met een aantal werkgevers in de regio zijn we op dit moment bezig een groep statushouders op te leiden in de technische sector. Veel van hen hebben deze kennis al in huis. Zij beginnen dit traject met een taalboost om vervolgens hun kennis naar Nederlandse standaard op te schroeven. Daarna wacht een aanstelling voor een jaar.

Mensen begeleiden naar de arbeidsmarkt, waar de druk hoog is en veel van ze wordt verwacht, vraagt maatwerk. Wij staan open voor ideeën, waarin we meer de samenwerking opzoeken om zo meer mensen mee te laten doen op de arbeidsmarkt en ondernemers te ondersteunen met het tekort aan personeel.  

Nancy Burrie
wspzaanstreek-waterland.nl

 

Meer samenwerking


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden