BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
samenwerking
icon-auteur Kees Oudewortel icon-auteur Eigen beeld

VRIJ

Vrij onverwacht werd ik uitgenodigd om een column te schrijven in Zaaq. Ik kreeg de vrijheid om iets neer te schrijven in 400 woorden. Hoezo vrijheid? Nu, vrijheid is veelal geborgd door afspraken, denk maar eens aan de handelsvrijheden en bewegingsvrijheden. Als ambtenaar werkte ik als politieman/rechercheur in de regio Zaanstreek Waterland. Daarbij bewaakten wij onder meer de vrijheden zoals in de grondwet vastgelegd.

In die tijd kreeg ik van de korpsleiding de vrijheid om mij bezig te houden met de organisatie van de sportweek in Oostzaan. Op een andere manier kwam ik daardoor in mijn dorp in contact met de clientèle uit mijn politieleven. Dat gaf mij een verrijking waar ik als mens een mooi gevoel van kreeg. Ik weet nog goed dat ik bij de organisatie van een muziekoptreden wat problemen kreeg met wat jeugdige bezoekers. Dat werd best een grimmige discussie die uit de hand dreigde te lopen. Waar op een gegeven moment de eerste klappen zouden gaan vallen, stonden wij als organisatie tegenover een grote groep personen. Inmiddels was de politie gebeld. Maar voordat zij ter plaatse waren stond er een inwoner van het dorp, die ik ook in mijn dagelijkse politieleven als onderwerp in het vizier had, opeens naast me en met zijn hulp wisten we, zonder een klap, de groep uit elkaar te drijven.

Na mijn overstap naar de onderneming van de familie Ooms, mijn schoonfamilie, heb ik dat altijd in mijn achterhoofd gehouden. Als je naast je werk nog iets extra’s doet voor de maatschappij kan dat nooit tegen je gaan werken. Ik kreeg gelukkig de ruimte en vrijheid om bepaalde zaken in het maatschappelijk leven te blijven doen. Ik kom daar nog steeds vele, en vaak dezelfde, ondernemers tegen. Hierdoor weten we elk jaar in Purmerend toch een groot aantal evenementen te ondersteunen en kunnen vrijwilligers hun evenement organiseren. Evenementen zijn gewoon niet te doen zonder de steun van ondernemers en hun ondernemingen. Iedere ondernemer heeft wel iets met één of ander goed doel en geeft daar veelal meer dan alleen steun aan. Als ondernemers hebben wij die vrijheid, maar de steun is wel vrijwillig.

Dit jaar heb ik mij onder andere hard gemaakt voor de viering van 75 JAAR VRIJHEID. Na de Tweede Wereldoorlog hebben wij aardig wat vrijheden gekregen die steeds om onderhoud vragen. Het idee was om op 5 mei, samen met mijn Rotaryclub, een vrijheidsmaaltijd op het parkeerterrein van het Van der Valk Hotel in de Zuidoostbeemster te organiseren. Een vrijheidsmaaltijd als moment van samenkomst van mensen die in vrijheid , onder het genot van een maaltijd, met elkaar spreken over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid én onvrijheid. Helaas gooit de coronacrisis roet in het eten, maar we kijken vooruit en hebben vooralsnog besloten de vrijheidsmaaltijd te verplaatsen naar 5 mei 2021. Tegen die tijd kom ik er graag nog even op terug.

Op het moment dat ik dit schrijf wordt onze maatschappij aangevallen door het COVID-19 virus. Dat heeft gelijk zijn weerslag op onze vrijheid zoals we nu gewend zijn. Het is goed te weten dat we met z’n allen de noodzaak van de inmiddels ingevoerde beperkingen aanvaarden. Voor een ieder heel veel sterkte in deze tijd. Ik wens jullie veel vrijheid.

Kees Oudewortel

Meer samenwerking


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden