BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
toerisme

Toerisme in Waterland

Dat Waterland door toeristen is ontdekt, blijkt wel aan de vele wandelaars, fietsers, bootjes en de volle terrassen in de afgelopen maanden. Niet alleen ondernemers, maar ook gemeente Waterland is er druk mee.

Toeristische bewegwijzering

Zo helpt de gemeente om toeristen en recreanten de juiste weg te wijzen. In de afgelopen periode zijn daarvoor op 95 locaties maar liefst 304 nieuwe borden geplaatst die in totaal naar 117 voorzieningen verwijzen. Wethouder Bas ten Have hierover: ‘De borden zijn er onder andere gekomen om het gebruik van toeristisch recreatieve voorzieningen te stimuleren. Voor de bezoekers van Waterland is het nu veel makkelijker om vlot de weg te vinden naar de gewenste bestemming. Er is bewust nagedacht over de route die men neemt, om sommige buurten te ontlasten. De nieuwe borden zien er mooi uit en hebben in de gehele gemeente dezelfde uitstraling. De borden zijn dus niet alleen informatief maar ook een aanwinst in het straatbeeld.’ De wegwijzers zijn tot stand gekomen door samenwerking met Stichting Promotie Waterland.

Particuliere vakantieverhuur

Gemeente Waterland vindt het belangrijk dat de woningen in Waterland deel uit blijven maken van de woningvoorraad. Daarom gelden er regels voor particuliere vakantieverhuur van (bedrijfs)woningen, woonboten en bijbehorende bouwwerken. Het aanbieden van overnachtingen aan mensen die niet in Waterland wonen, betekent dat er (nacht)toeristenbelasting moet worden betaald. Ben je geen eigenaar van hetgeen je wilt verhuren of heb je een hypotheek? Dan is er toestemming nodig van de verhuurder, Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de hypotheekverstrekker. Brandveiligheid en het voorkomen van overlast zijn twee andere punten van aandacht bij particuliere verhuur. Daarnaast is het belangrijk te controleren of verzekeringen voldoende dekking bieden bij vakantieverhuur. Op waterland.nl vind je uitgebreide informatie over particuliere verhuur. Ook kun je bij vragen contact opnemen met de gemeente via (0299) 658 585.

 


‘Voor de bezoekers van Waterland is het nu veel makkelijker om vlot de weg te vinden naar de gewenste bestemming’


Congres MRA

Op uitnodiging van burgemeester Luzette Kroon verzamelden zich op 28 juni een veertigtal wethouders, burgemeesters, gedeputeerden van de provincie Noord-Holland, vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier en van landbouworganisatie LTO in de Grote Kerk in Monnickendam. Doel van het congres was om informatie te delen, inspiratie op te doen en op een creatieve manier met het ‘Het landschap van de Toekomst’ bezig te zijn.

 

De verstedelijking en grote ruimtelijke opgaven als woningbouw, windmolens en zonnepanelen en niet te vergeten de bodemdaling, zetten het landschap van Zaanstreek-Waterland onder toenemende druk. Er is al veel onderzoek gedaan naar wat de betekenis van deze veranderingen kan zijn voor het landschap en het is aan de bestuurders om hierover uiteindelijk keuzes te maken. Het congres vond plaats in de Grote Kerk in Monnickendam en ging over het landschap van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en in het bijzonder dat van Zaanstreek Waterland. En het ging over de keuzes die bestuurders daarover gaan maken. Het congres heeft de bestuurders op creatieve wijze geïnspireerd om die keuzes te kunnen maken.  

Meer toerisme


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden