BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
toerisme
icon-auteur Nard Jansen

‘Wat weet jij nou van toerisme?’

Bij de start van Stichting Promotie Waterland voelde ik me nog wel eens met een scheve nek aangekeken. ‘Wat weet jij nou van toerisme in Waterland?’ en ‘VVV is uit, internet is in’. Ik kwam niet uit die wereld, maar ik was wel al 25 jaar toerist in het Waterlandse. ‘Ik ben ervaringsdeskundige’, zei ik dan. Je zag ze fronsen.

‘Heeft iemand van jullie op een mooie zomerdag wel eens meer dan een uur op de Middendam gezeten?’ vroeg ik ze. Niemand dus. ‘Want dán zie je het feitelijke toerisme. Dan zie je de bezoekers stilvallen met hun fiets en rondkijken; wat is het hier mooi! Daar, op díe plek en op dát moment moet er informatievoorziening beschikbaar zijn. En geen vage informatiezuil’. Einde discussie. Afijn, de rest is historie, gezien de feiten:

• oktober 2010: oprichting Stichting Promotie Waterland
• april 2011: opening van Informatiepunt Waterland in Monnickendam
• mei 2015: opening van het Informatiepunt op Marken
• augustus 2019: SPW telt zo’n 85 vrijwilligers, adviseurs en bestuurders

Kortom, SPW is de afgelopen jaren een gevestigd instituut geworden. Onze organisatie is vandaag de dag een begrip in de regionale toerismewereld en de talloze bezoekers, ondernemers en Waterlanders weten ons te vinden. En dat schrijf ik met grote trots op.

Tien jaar ben ik met de promotie en het toerisme bezig geweest en heb er – met plezier – vele uren in geïnvesteerd. Nu is voor mij het moment aangebroken om het stokje over te geven. Gelukkig zijn er twee nieuwe, frisse bestuursleden aangetreden. Het is goed voor onze organisatie als er nieuw bestuurlijk elan wordt aangeboord. Want al lijkt alles op rolletjes te lopen, er zijn nog voldoende uitdagingen. Zoals de krapte van de gemeentekas; het blijft moeilijk om de politiek te overtuigen van de nodige investeringen. Een veranderend toerisme met steeds meer particuliere verblijfsaccommodaties met rechtstreekse boekingen vanuit de hele wereld.

Door groeiende omzetten zien ondernemers (in mijn ogen onterecht) geen meerwaarde meer van promotie en trekken hun steun aan SPW in. Dat is niet alleen jammer, maar ook zorgelijk. Ook is er een terugloop van het aantal bezoekers aan onze informatiepunten. Dat laatste wijt ik aan het succes van onze promotie-inspanningen. Waterland staat nu in elke ‘tourist guide’ en route-app opgenomen. Bezoekers vinden steeds meer zelf hun weg met hun smartphones en op internet. Krijgen de experts toch nog gelijk? Mogelijk, maar lokale promotie blijft voor Waterland van groot (financieel) belang. Voor mij staat het bestaansrecht van SPW vast. De tijd zal het echter leren.   

Meer toerisme


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden