BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
automotive
icon-auteur Janine Klein (bron: RWS) icon-auteur RWS

Werkzaamhedenbrug A7

Vrachtverkeer boven de 30 ton wordt sinds oktober 2022 omgeleid, omdat het niet meer over de brug over het Noordhollandsch Kanaal in de A7 bij Purmerend mag rijden. Vanaf 1 september aanstaande is dat wel weer mogelijk. Tot die tijd worden er werkzaamheden uitgevoerd om de brug te versterken voor de komende 30 jaar.

De steunpunten van de brug worden in twee delen, per weghelft, versterkt. Na het verwijderen van asfalt en beton worden er duizenden gaten voor wapeningsstaal geboord en wordt extra wapeningsstaal geplaatst in beton. Tot slot worden beton en asfalt opnieuw aangebracht. De werkzaamheden nemen in totaal vijf maanden in beslag..

Beperkingen

Tijdens de werkzaamheden blijft één weghelft van de brug open voor verkeer in beide richtingen, met een maximum gewicht van 25 ton voor zwaar vrachtverkeer en een maximumsnelheid van 70 km per uur. Hierop komen vier versmalde rijstroken, twee per richting. Vrachtverkeer richting Zaanstad wordt omgeleid via de N244, N246 naar de A8. Bij Joure wordt het verkeer op de A7 richting het zuiden al afgebogen richting de A6 en bij Schiphol wordt het verkeer richting het noorden ook afgebogen richting A6 om de A7 te ontzien.

Toerit 4, Purmerend Zuid richting Hoorn, toerit 5 Purmerend richting Zaandam en afrit 5 Purmerend vanuit de richting Zaandam, zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten. Afrit 4 Purmerend-Zuid, vanuit de richting Hoorn, blijft open. In de gemeenten Purmerend en Waterland worden beperkingen ingesteld om sluipverkeer tegen te gaan, om de overlast voor omwonenden van deze routes te beperken.

Tijdelijke afsluitingen

Om sluipverkeer te voorkomen en de doorstroming van verkeer en bus te waarborgen geldt op de Purmerenderweg in de Zuidoostbeemster, de wegen in de Beemsterpolder, in Neck en in Purmerland een afsluiting tussen 06.00 – 10.00 uur, uitgezonderd bestemmingsverkeer. De Oostdijk en Westdijk worden in het geheel afgesloten. Daarnaast wordt Purmerend afgesloten voor vrachtwagens, uitgezonderd ontheffinghouders. Een ontheffing kan worden verkregen op basis van een brief van de gemeente en een vrachtbrief. Er worden vaste aanrijroutes ingesteld. Zuidoostbeemster en bedrijventerreinen Purmerend-Noord zijn bereikbaar via de Rijksweg en de N244.

Ontheffing

  • Op rws.nl/A7purmerend is te zien welke gebieden automatisch in aanmerking komen voor een ontheffing. Alle adressen in deze gebieden ontvangen twee ontheffingen.
  • Via ontheffingA7purmerend.nl kunnen extra ontheffingen worden aangevraagd voor de gebieden waar spitsverboden gelden. Op deze website is ook te lezen voor welke gebieden en wegen spitsverboden gelden en welke criteria er zijn voor het verkrijgen van een ontheffing.

In en rond Purmerend worden daarnaast de verkeerslichten geoptimaliseerd met prioriteit voor busverkeer en worden extra verkeersregelinstallaties op kruisingen N244 – Purmerenderweg en Zuiderweg – Zuiddijk geplaatst. Ook wordt in het vaarseizoen de bediening van de bruggen in spitstijden aangepast.

In Waterland worden in de ochtendspits de afslag Monnickendam-Noord, Broekermeerdijk in Broek in Waterland en het Oudelandsdijkje naar Ilpendam afgesloten. In de avondspits geldt dit voor de Monnickendammerrijweg in Ilpendam, Hoogedijk in Katwoude en de Kanaaldijk bij `t Schouw. De Burg. Peereboomweg van en naar Zuiderwoude wordt in zowel de ochtend- als avondspits afgesloten voor sluipverkeer.

Extra drukte

Aan automobilisten wordt gevraagd niet, anders of samen te reizen. Om deze reden stopt de Intercity Hoorn-Amsterdam in de spitsrichting ook in Purmerend en kunnen er, indien nodig, (beperkt) langere treinen worden ingezet. Daarnaast is er een NS Altijd Voordeel abonnement voor huidige weggebruikers, met korting van 20-40% op regulier treintarief. Wie toch met de auto moet, wordt waar mogelijk verzocht dit anders te doen. Dat wil zeggen: buiten spitstijden en waar mogelijk samen. De reeds beschikbare P+R locaties zijn de aangewezen plekken om samen verder te reizen.

Advies en meer informatie

Voor ondernemers in de regio, die hinder ondervinden van de werkzaamheden in hun dagelijkse praktijk, kan stichting Breikers (wijzijnbreikers.nl) advies geven over mobiliteitsalternatieven die ook na de werkzaamheden kunnen blijven bestaan. Op rijkswaterstaat.nl is een actueel overzicht te vinden (scan de QR code) en per mail (bruga7purmerend@rws.nl) kunnen ook vragen worden gesteld.

Meer automotive


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden