BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
agrarisch
icon-auteur Sandra van der Meulen icon-auteur Sandra van der Meulen

Kom kijken, voelen en proeven

Waar de afgelopen 25 jaar duizenden perenbomen stonden in de Beemstergaard, heeft ondernemer Patrick de Haan drie jaar geleden het terrein overgenomen om er een gezamenlijke oogsttuin van te maken. ‘Ons uitgangspunt is werken met de natuur, zorg voor aarde en mens en niet alleen de opbrengst met elkaar delen, maar ook de risico’s.’

Het team van de Beemstergaard teelt, zaait en onderhoudt het terrein van 2,7 hectare, waarvan een halve hectare oogsttuin. ‘Aan de oogst-aandeelhouders de taak om te oogsten zodra het kan. Dit maken we wekelijks op de website bekend en op het bord op het terrein. Uit de kruidentuin kan iedereen naar behoefte plukken.’

Wachtlijst

Vanaf de start drie jaar geleden is de Beemstergaard een doorslaand succes. ‘We hebben constant een wachtlijst van belangstellenden. Zij kunnen zich inschrijven voor een vast bedrag van € 375 voor 1 persoon. Dan heb je ongeveer 30 weken lang vier tot vijf maaltijden om te oogsten. Een heel gezin betaalt € 825. Je deelt de oogst naar behoefte, niet voor de vriezer of de buurvrouw. Bij een overschot aan oogst mogen mensen meer meenemen. Het gaat volledig in vertrouwen, we gaan niemand controleren.’

Eenden

Patrick is een wandelende bioloog als hij het terrein laat zien. Hij vertelt over het evenwicht dat er ontstaat, de biodiversiteit, de bloemen, de bijenvolken die er wonen, de eenden, de kippen, maar ook hoe ze op natuurlijke wijze de slakken proberen tegen te gaan met schapenwol en loopeenden. Vol passie vertelt hij over het schimmelnetwerk, over compost, het teelwisselsysteem en de combiteelt. ‘Zo staat de knoflook tussen de aardbei en beschermen ze elkaar.’

‘Mijn drijfveer is nooit geld geweest, maar laten zien waar ons voedsel vandaan komt’

Bijen

Dat Patrick zich hier in de Beemster als een vis in het water voelt, moge duidelijk zijn. ‘Ik ben 35 jaar lang ondernemer geweest en was niet meer happy met mijn werk. Ik was altijd al bezig met tuinieren en bijen houden en op een leeftijd dat àls ik nog een nieuwe start wilde maken, ik het nu moest doen. Ik ben stage gaan lopen bij boeren, heb de opleiding agro ecologie in Wageningen gevolgd en raakte overtuigd van de permacultuur, waarbij je een tuin maakt met behulp van natuurlijke principes. Weer terug naar het begin, waar komt ons voedsel vandaan? De meeste mensen hebben geen flauw idee, omdat groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Die permacultuur kon ik hier in de Beemstergaard drie jaar geleden beginnen.’

Kerstbomen

Het succes van de Beemstergaard trekt ook weer nieuwe ondernemers en studenten aan, die op stukjes grond proeven doen met bepaalde gewassen en zelfs met kerstbomen (adopteer een kerstboom, red.). ‘Zo hebben we twee dames die hier het voedsel telen voor gemeenschappelijke diners in Amsterdam en een jongen die zich helemaal bezighoudt met zaden telen en smaakbeleving. Zo leuk om met elkaar bezig te zijn met de natuur.’

Kruiwagen

Dure machines tref je niet aan bij de Beemstergaard, hooguit een paar kruiwagens en schoffels. ‘Mijn drijfveer is nooit geld geweest, maar laten zien waar ons voedsel vandaan komt. Aan een minimumloon heb ik genoeg en dat wil ik hiermee ook bewijzen. We horen niet rijk te worden van voedsel. Wij beleven hier iedere dag plezier aan de mensen die komen, de contacten die we hebben en door alles wat groeit en bloeit. Wat wil je nog meer?’

Meer agrarisch


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden