BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
gezondheid
icon-auteur Jeroen Bijman

Fitheid

Fitheid. Als werkgever zou je willen dat al je werknemers bruisen van de vitaliteit. En dat in de tijd dat zitten het nieuwe roken is en dat velen van ons een te hoog BMI hebben. De meesten van ons hebben een Body Mass Index die (ruim) boven de 25 ligt. Ongezond is dan het oordeel. Fit en gezond, hoe krijg ik dat het beste voor elkaar?

Gezondheid bestaat in mijn ogen uit vier grote pijlers: geluk, voeding, stress en bewegen.

Geluk moet je hebben. Ben je erfelijk belast? Krijg je een ongeluk of loop je tegen een vreemde ziekte aan? Het lot bepaalt en ons DNA werkt daaraan mee. De vraag is of we hier wat aan kunnen doen, ondanks dat er stappen zijn die we kunnen nemen om invloed te hebben op dit lot.

Over voeding heb ik als veganist een uitgesproken mening. Helaas worden we in onze maatschappij dermate op het verkeerde been gezet, dat we zelf niet eens meer weten wat gezond eten is. ‘Je bent wat je eet’ wordt wel eens geroepen. Als je er met die bril tegenaan kijkt, dan zijn de meeste dingen die we in onze mond stoppen helaas niet gezond. En tegenwoordig weten we ook dat de meeste voeding niet gezond is voor de ontwikkeling van onze aarde!

Stress is een belangrijke factor. In een land waarin we scoren met inwoners die tot één van de meest gelukkigen ter wereld behoren, zie ik grote hoeveelheden mensen (zelfs kinderen) met bakken vol stress. En de hormonen die vrijkomen in een stresssituatie zijn echt niet gezond voor ons lichaam. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het voor slapeloze nachten zorgt, terwijl slapen ons juist helpt om te herstellen!

Als fysiotherapeut ben ik specialist in het bewegen. En dat doen we collectief stukken minder. We zitten letterlijk op ons werk, we zitten op school. En waar ouders mij tegenwoordig vragen of hun kinderen niet teveel sporten, maakten mijn ouders, terwijl ik altijd aan het sporten was, zich zorgen of ik niet te weinig deed. De dynamiek van de moderne maatschappij.

Zelf loop ik graag hard. Het polariseert mijn gedachten, het houdt me in een goede lichamelijke conditie en ik kan het doen wanneer ik wil. Het ontlaadt mijn stress en het zorgt ervoor dat ik goed op mijn voeding let. Het geeft me een gevoel van geluk. Misschien wordt het tijd voor werkgevers om meer te lopen
met werknemers?

Jeroen Bijman
bijmanenhelsloot.nl

Meer gezondheid


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden