BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
gezondheid
icon-auteur Michiel Huisman icon-auteur Eigen beeld

‘Regionale samenwerking’

Kernpraktijken is een samenwerkingsverband van vijf op zichzelf staande fysiotherapiepraktijken in de regio, die een gezamenlijke visie hebben ten aanzien van fysiotherapeutische zorg. In vier inhoudelijk georiënteerde vakgroepen is er periodiek overleg met een beleidsmatige agenda. De inhoudelijke vakgroepen hebben ten doel de zorg voor de patiënt te optimaliseren.

Daarnaast zijn de vier praktijken in de regio Waterland mede-eigenaar van het test- en expertisecentrum KernKinetics gevestigd in het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. De investeringen van de test- en meetapparatuur en additionele opleidingen voor het personeel waren substantieel en zijn daarom gezamenlijk gedragen.

Bij een doelmatige en efficiënte revalidatie of een ander zorgtraject is het toetsen van het effect van de behandeling essentieel. Dan alleen kan de behandeling adequaat bij gesteld worden en kan er gekeken worden hoe de ‘functionele progressie’ verloopt. Met de testbatterij en specifieke inzichten van onze fysiotherapeuten wordt bijvoorbeeld inzicht verkregen in de spierconditie (onder andere kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen) en de coördinatie en het beweeggedrag van de patiënt.

Een ander groot voordeel van het KernKinetics centrum is de laagdrempelige samenwerking met de orthopeden van het Dijklander Ziekenhuis. Bij complexe casuïstiek kan er direct overleg plaatsvinden en bijvoorbeeld zogenoemd aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld MRI, Echografie, CT) uitgevoerd worden. Ook wordt er frequent door bilateraal overleg bepaald of de patiënt in aanmerking komt voor een operatie of dat een conservatief beleid ingesteld gaat worden middels revalidatietraining (na bijvoorbeeld een kruisband- of meniscusletsel).

Bij langdurige en intensieve trajecten, zoals bij een totale heupprothese, totale knieprothese of bij kruisbandletsel wordt periodiek getest om zo het beloop van de revalidatie te monitoren. Hier hebben we een regionale functie in. Het testrapport wordt besproken met de patiënt en de behandelend therapeut.

Een laatste doelgroep die getest wordt bij Kernkinetics is de sporter die inzicht wil krijgen in zijn of haar prestatieniveau, meestal gekoppeld aan een terugkerende blessure. Dan analyseren we de situatie en koppelen dit aan de objectieve uitkomsten van de spierconditietests en het beweeggedrag. Dat resulteert uiteindelijk in een blessurepreventie advies.
Het testcentrum is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in zijn eigen fysieke fitheid en/of conditie. Dit is mogelijk voor een topsporter of een (fanatieke) recreant, zowel in de preventieve of prestatie bevorderende sfeer. Daarnaast kan men in het KernKinetics centrum terecht naar aanleiding van een revalidatietraject voor en/of na een operatie. Uiteraard kunnen ook collega fysiotherapeuten uit de regio of verwijzers (huisartsen, sportartsen en orthopeden) gebruik maken van onze diensten.

Meer gezondheid


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden