BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
horeca
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Arnold van der Zee

Culinair genieten in historische setting

Dat je als tweeling veel gemeen kan hebben, bewijzen Boy en Jens Bosman. De horecamannen in hart en nieren staan in de keuken alle twee hun mannetje. Begin 2018 ging hun droom in vervulling: een eigen horecazaak in hun geliefde Monnickendam.

De geboren en getogen Monnickendammers hadden al vaker nagedacht over een eigen zaak. Boy: ‘We hadden alleen niet verwacht dat die kans zich zo snel voor zou doen. In de zomer van 2017 kregen we te horen dat De Waegh ter overname werd aangeboden. Een horecazaak in de plaats waar ons hart ligt, die kans konden we niet laten lopen! De Waegh heeft een geweldige historie, uitstraling én locatie. We zagen het direct zitten, maar moesten natuurlijk veel regelen. Er brak een spannende tijd aan, waarin onze fantasie regelmatig de loop met ons nam. We kregen er zoveel energie van. We konden niet wachten tot de overdracht rond was. Sinds 1 januari van 2018 is dat het geval en sindsdien zijn we keihard aan het knallen geweest om onze droom gestalte te geven.’

Gespreid bedje
De mannen namen de horecagelegenheid in goede staat over. Jens: ‘Een paar jaar eerder was de zaak mooi opgeknapt, waarbij de historische stijl bewaard is gebleven. Alleen de stoelen wilden we wel gelijk vervangen voor stoelen met meer comfort. Verder behoefde de aankleding niet veel aandacht. Wat wél aandacht vroeg was de kaart. Die was veel te bewerkelijk met heel veel kleine gerechtjes. We willen vooral werken met verse seizoensproducten. Daarom wisselen we elk seizoen van kaart, al blijft een aantal klassiekers altijd terug te vinden in het menu. Op onze kaart tref je naast mooi vlees ook lekkere vegetarische gerechten en, zoals het wat ons betreft hoort bij Monnickendam, ook diverse visgerechten. Onze diverse verse vissoorten vinden gretig aftrek bij onze gasten.’

Boy vult aan: ‘Het is belangrijk naar je gasten te luisteren en niet alleen op de kaart te zetten wat je zelf lekker vindt. De gast staat bij ons centraal. Daarom is bij ons bijna alles mogelijk. Ook mensen met een dieet zien wij als een uitdaging en niet als probleem, zoals in veel restaurants wel het geval is. Ze kunnen bij ons gewoon een gerecht van de kaart kiezen. Als we weten wat de beperkingen zijn, zorgen we dat het gerecht zonder die ingrediënten gemaakt wordt. Het moet heel gek lopen wil dat niet lukken.’

‘Een horecazaak in de plaats waar ons hart ligt, die kans konden we niet laten lopen!’

Lange zomer
De zomer van 2018 leek eindeloos te duren. Een goede start voor het ondernemende duo. Boy: ‘Een eigen restaurant is natuurlijk heel wat anders dan in de keuken je ding doen, maar dat is ook de uitdaging die we willen. Jens heeft eerst nog voor in het restaurant gestaan, maar toen het restaurant en terras volstroomden, is hij de keukenbrigade komen versterken en hebben we in de zaak mensen aangenomen die dat deel van het horecavak ook goed beheersen. Het was een lang seizoen, tot eind oktober zat het terras nog vol. Ongekend. Maar het heeft ons wel een fantastische start gegeven.’

Vernieuwing
De nieuwe menukaart ligt tijdens het interview te drogen en de eerste aanmeldingen voor het kerstdiner komen binnen. Jens: ‘In de zomer komen er veel toeristen, maar het is juist in de wintermaanden belangrijk de loop erin te houden. Daar doen we dan ook ons best voor. Met ons ‘gewaeghde woensdag’ menu trekken we een vast publiek aan dat ongedwongen en niet te duur een hapje wil eten op woensdagavond. En we organiseren thema-avonden. Laatst hadden we een avond met wijnhuis Torres georganiseerd. Bij hun wijnen hadden wij een menu samengesteld. Weer eens wat anders voor onze gasten en voor ons echt een leuke uitdaging. Ook komende winter blijven we met leuke dingen komen om de Waterlanders te verrassen en te verleiden bij ons aan te schuiven.’

Toekomst
Wat de tweeling betreft zijn er nog plannen genoeg voor de toekomst. Jens: ‘Ons winterterras heeft al aardig vorm gekregen. Door de plaatsing van glazen windschermen en terrasverwarmers kun je hier deze winter altijd buiten zitten. Nog zo’n groot pluspunt van deze prachtige locatie: op ons terras zit je altijd overdekt! En onze zaal op de eerste verdieping is een ander groot pluspunt. Bedrijven kunnen er in alle rustig vergaderen, borrelen of eten, zonder dat er andere gasten in de ruimte zijn. Ook wat dat betreft is dit gewoon een toptent. We hadden het niet beter kunnen treffen!’

Meer horeca


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden