BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
horeca
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Bas Zwerver

Culinair genieten op locatie

Jarenlang was Henk Jonkman eigenaar van verschillende horecagelegenheden. Tot hij aan het begin van deze eeuw bedacht dat hij zijn gasten eigenlijk op elke gewenste locatie culinair kon laten genieten. Het concept van Noord-Holland Catering & Events gaat veel verder dan alleen catering. Het gaat om persoonlijke aandacht, om uitgebreide service en om gastvrijheid in optima forma.

Het avontuur begon toen Henk nog eigenaar was van een restaurant in Amsterdam. ‘Ik had een restaurant aan het Rokin en kreeg een grote en repeterende cateringaanvraag. Dat liep al snel spaak, omdat de capaciteit en locatie van ons restaurant niet ideaal waren. Ik speelde daardoor met de gedachte om een cateringbedrijf op een andere plek te starten en werd gesterkt in mijn plannen door de reacties van vrienden als ze bij ons thuis dineerden. Steeds hoorde ik: ‘het lijkt net alsof ik in een restaurant zit’. Wat als ik die twee dingen nu eens met elkaar combineerde? In 2003 hebben we ons op het bedrijventerrein in Oosthuizen gevestigd’, vertelt Henk.


 

‘Onze insteek laat de grens tussen een restaurant en catering vervagen’

 


Vertaling

Henk wilde catering naar een hoger plan brengen: ‘Tot die tijd hield catering vaak in: wegbrengen, neerzetten en weer weg. Ik wilde de persoonlijke aandacht, die je in een restaurant voor je gasten hebt, vertalen naar catering. Dus full service, met persoonlijke aandacht, de klanten écht ontzorgen. Dat was in die tijd innovatief, maar het is ook de kunst om het goed te doen en het vol te blijven houden.’ Het cateringbedrijf groeide gestaag, maar de echte boost kwam toen Henk gebeld werd door een Belgische vrouw: ‘Zij bleek te werken voor Disney en liet, dankzij onze succesvolle samenwerking, een geweldige recensie achter op onze site. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt.’

Op locatie

Wat Henk betreft hoeft catering op locatie niet te verschillen van een restaurant. ‘Hoe fijn is het niet als je thuis, op kantoor of op een bijzondere locatie hetzelfde gevoel kan hebben als in een restaurant? Je hoeft zelf niets te doen, maar je lunch, diner of borrel wordt wel helemaal verzorgd zoals in een restaurant. Dat is een fantastische beleving. Wij verzorgen het diner, het personeel én de aankleding. De klant heeft zo alle aandacht voor zijn gasten en hoeft alleen maar ontspannen te genieten. Onze insteek laat de grens tussen een restaurant en catering vervagen.’


 

‘Hoe mooier de producten, des te beter de smaak van de gerechten’

 


Full service

De service van Henk en zijn team gaat ver. ‘In gesprek met de klant bepalen we samen de insteek. Bij een diner kun je dan denken aan welk servies, bestek en glaswerk? Is er een thema, wil men de locatie in een bepaalde kleur aangekleed hebben? Wil men een zittend of walking diner? Alle opties komen op tafel en we kunnen veel voorbeelden ter inspiratie laten zien. Op basis daarvan maken wij een offerte die op de klant is afgestemd. Elke opdracht is maatwerk. Het maakt ons niet uit of het een high-tea voor 4 personen is of een diner voor 1000 of meer personen. In principe kan alles bij ons. Van een eenvoudig, maar kwalitatief goed, buffet, tot live cooking of een uitgeserveerd 5-gangen diner. De klant hoeft pas bij aanvang van het evenement aanwezig te zijn en zich nergens druk om te maken, want wij nemen alle zorg uit handen.’

Samenwerken

Op veel vlakken werkt zijn bedrijf samen met andere partijen: ‘We zijn bijvoorbeeld bij het Officiële Netwerk Catering Events (ONCE) aangesloten. En op het gebied van aankleding en serviezen werken we samen met verschillende partners. Zij weten wat er in de branche speelt, want ook aankleding is aan mode onderhevig. Daarnaast specialiseren we ons meer en meer in streekproducten en zoeken daar mooie partners bij. Het verhaal achter de gerechten, weten waar de producten vandaan komen, draagt bij aan de beleving. Zo ben ik ook lid van Stichting de Westfriese tafel om de kennis over Westfriese streekproducten te vergroten. Hoe mooier de producten, des te beter de smaak van de gerechten.’

 


 

‘Sinds een jaar heeft ook onze dochter zich aan het commerciële team toegevoegd’

 


Evenementen

Niet alleen voor klanten neemt NH Catering & Events alle taken uit handen. ‘Bij grote evenementen verzorgen wij echt alles. Van het opbouwen van de tenten tot aankleding en van vergunningen tot verkeersregelaars. Dat maakt dat we ons onderscheiden in de markt. Daarnaast organiseren wij ook zelf evenementen. Sinds een paar jaar organiseren we ‘Proef Opmeer’, een festival met foodtrucks, muziek en het ludieke ‘dinner in the sky’: een diner waarbij de gehele entourage omhoog wordt gehesen door een kraan en men in de lucht dineert. We hebben ook al een aantal keer een Gouden Eeuw diner georganiseerd. Eerst twee avonden in het Westfries museum voor 40 personen per avond en onlangs voor 90 personen in de Oosterkerk in Hoorn. Een unieke avond die in het teken staat van de kunst van West-Friesland, zowel culinair als cultureel.’

Eventlocaties

Er zijn veel bijzondere locaties waar het bedrijf al heeft mogen cateren. ‘Zo zijn we preferred supplier van Stadsherstel Amsterdam en vereniging Hendrick de Keyser, het Zuiderzee Museum, Schouwburg Het Park in Hoorn en vele andere prestigieuze Noord-Hollandse evenementenlocaties. Maar we beschikken zelf ook over twee prachtige locaties: MED Trattoria aan de jachthaven van Medemblik en restaurant Jacob op het terrein van Henri Willig Kaas in Katwoude. Bij beide locaties worden regelmatig evenementen georganiseerd en daarom passen deze locaties zo goed bij ons’, aldus Henk.

Toekomst

Het team bestaat nu uit zo’n 70 medewerkers. ‘In het hoogseizoen breiden we dat team uit met zzp’ers en met krachten via het uitzendbureau. Als het nodig is, sta ik zelf ook in de keuken. Ik vind het prettig om tussen het team in te staan en niet erboven. Ons zwaartepunt ligt, met circa 80% zakelijke klanten, op doordeweekse dagen. Dat maakt ons een aantrekkelijke werkgever, want ook al werk je in de horeca, regelmatig zijn er vrije weekenden en avonden. We hebben een goed en stabiel team en mooie klanten. Sinds een jaar heeft ook onze dochter Ashley, na haar Hogere Hotelschool en loopbaan bij andere horecabedrijven, zich aan het commerciële team toegevoegd. Ik hoop dat we zo samen in de komende jaren, vooral in Noord-Holland, nog meer naam kunnen maken. We zijn wel voorzichtig over die toekomst aan het nadenken, ik ben tenslotte 62, maar we hebben nog tijd genoeg om daar een goede invulling aan te geven.’

Meer horeca


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden