BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
horeca
icon-auteur Sandra van der Meulen

In polonaise op MS de Jordaan

Aan boord van MS de Jordaan wordt niets aan het toeval overgelaten: hoogpolige tafelkleden, veel kitscherige opsmuk, oer-Hollandse kost en meedeiners en inhakers van volkszangers in hart en nieren, dompelen je voor een paar uur onder in onvervalst Amsterdams vermaak. Van advocaat tot zorgverlener en van aannemer tot leden van het Koninklijk huis: eigenaresse Petra Ruijs krijgt iedereen in polonaise op haar Jordaanboot.

Volgens Petra moet je het meegemaakt hebben om erover mee te kunnen praten. En dat kunnen we op de redactie beamen. Wachtend op de kade zien we de knalroze MS de Jordaan al aan komen en eenmaal aan boord blijken we in een typisch Jordanese huiskamer terecht te zijn gekomen, al is het schip een stuk groter dan menig huis in deze befaamde wijk in Mokum. We zoeken onze plek aan een tafeltje bij het raam en komen ogen tekort, zoveel is er te zien. Het is over de top en zo fantastisch ‘fout’ dat het helemaal goed is. Ondertussen worden we voorzien van een ‘hassebassie’ en traditionele versnaperingen als bitterballen en leverworst met augurk en mosterd. ‘Je stapt aan boord in een op en top Amsterdamse show’, aldus Petra, van oorsprong Amsterdamse en nu woonachtig in Purmerend.

Aanbod

Dat de boot een geliefde plek is voor menig feest blijkt wel uit de vraag: ‘Jaarlijks ontvangen we 15.000 gasten aan boord. Er kunnen 150 gasten mee borrelen, maar we houden voor het diner 125 gasten aan. Deze gasten bieden we een divers aanbod. Binnen het thema van de Amsterdamse muziekvaarten kan er worden getrouwd en organiseren we feesten en partijen voor particulieren, maar ook bedrijfsuitjes, jubilea en personeelsfeesten voor bedrijven. Het is ook mogelijk daar individueel een kaartje voor te kopen en we zien dat ook kleinere bedrijven die mogelijkheid aangrijpen om deze unieke ervaring op te doen. Door de informele sfeer en gezelligheid is het ijs al snel gebroken en stilzitten is eigenlijk geen optie. Iedereen kent de Amsterdamse smartlappen, dus binnen de kortste keren wordt er uit volle borst meegezongen, enthousiast ingehaakt én lopen de gasten in polonaise. Niemand uitgezonderd.’

Culinair

Aan boord vind je geen culinaire hoogstandjes, maar wel kwaliteitsproducten: ‘Voor de producten van Febo hebben we een speciale training moeten volgen en het zuur komt van het Amsterdamse familiebedrijf Kesbeke. Onze soep is altijd vers, het stampottenbuffet glutenvrij. Niets komt bij ons uit de vriezer, want we maken alles vers. We gaan voor kwaliteit, zowel bij het trouwe entertainment team met Eddie, Nancy, Gillyan en Luc, als bij het personeel en het eten. Het moet gewoon goed zijn.’

Wending

Dat ze ooit haar eigen feestboot zou hebben, had Petra nooit kunnen bedenken: ‘Het is nooit mijn ambitie geweest, maar het balletje kan raar rollen. Veertien jaar heb ik als juridisch assistent in de advocatuur gewerkt. Daarna ben ik de wereld van de tandheelkunde ingerold. Toen ik in 2012 een burn-out kreeg, heb ik maanden apathisch voor me uit zitten staren. De voormalig eigenaar van dit schip, een vriend van ons, vroeg me of ik hem kon helpen met de PR voor MS de Jordaan. De eerste tijd kwam ik niet verder dan beeldjes poetsen, maar na verloop van tijd verzorgde ik de marketing en toen die vriend overleed werd ik in 2015 eigenaar van dit fantastische schip uit 1943.’

 

‘Je stapt aan boord in een op en top Amsterdamse show’

 



Team

Al die gasten kan Petra onmogelijk in haar eentje bedienen: ‘We werken per vaart met een vast team van 10-12 man, variërend van hoofdkapitein Casper Schokker tot de kok. Het is een hecht team met weinig verloop. Saskia Roomeijer is al acht jaar de manager en tevens gastvrouw tijdens de vaarten. Ik ga nog regelmatig mee, maar houd me over het algemeen bezig met de marketing, planning en het personeel. In drukke tijden zijn er altijd wel oud-medewerkers te porren voor een vaartocht, zo leuk vinden ze het.’

Speciale gelegenheden

Een speciaal plekje in haar hart heeft Petra voor ouderen. ‘Ik werk nauw samen met het Nationaal Ouderenfonds, waardoor we tijdens ongeveer 40 vaarten per jaar circa 70 ouderen per keer mee kunnen nemen. Als ik die blije grijze koppies dan zie, dan geniet ik zo. Ook volgend jaar tijdens Sail zijn de ochtendvaarten voor de ouderen gereserveerd. Daarnaast hebben we nog drie andere vaarten per dag. We kijken er met zijn allen enorm naar uit, want Sail is echt een uniek feest. De sfeer is top. Een ander jaarlijks hoogtepunt is de intocht van Sinterklaas. Dan fungeert de Jordaan als pakjesboot en nodigen we veel kinderen uit om het spektakel mee te beleven.’

Landelijke bekendheid verkreeg MS de Jordaan door het programma van Geer & Goor: ‘Zij hebben de toiletgroep verbouwd en voorzien van een invalidentoilet en een stoeltjeslift naar het bovendek aangelegd. Fantastisch, want zo kunnen mindervaliden ook mee.’

 

‘als ik die blije grijze koppies zie, dan geniet ik zo’

 


Verbinder

Naast het schip is Petra mede-eigenaresse van een bedrijf in de tandheelkunde én runt ze, samen met haar man Maarten Cuppen, horecagelegenheid Good Hangout, vlakbij de ring van Amsterdam. Ook daar worden onder andere Amsterdamse feesten gegeven: ‘De kunst is dat je in alle bedrijven goede mensen hebt werken. In alle drie de zaken kan ik volledig op de managers bouwen. Mijn rol is die van verbinder. Ik ben op elke plek evenredig aanwezig en ze weten dat ik er ben als het nodig is.’

Met zo’n druk leven is ontspanning belangrijk: ‘Die zoek ik op het strand, in de sauna of bij een Netflix-serie. Ik zie mijn werk niet als werk, omdat het zo leuk is. Ik denk altijd: ik mag weer! Ik werk met zulke fijne mensen. Ik leer van ze en ze verrijken mijn leven. Ik zou dit voor geen goud willen missen.’

Droom

Van één grote droom hoopt Petra dat deze uitkomt. En dat is een andere ligplaats voor de boot. ‘Niemand ziet ons nu. Het schip ligt verscholen achter een industrieterrein in Amsterdam-Noord en dat is jammer, want het is een prachtige boot. Ik hoop dat we naar een mooie ligplaats mogen verkassen.’

Maar er valt meer te dromen als het aan Petra ligt: ‘Dan zou ik er wel een horecagelegenheid en een mini-hotel met vier kamers bij willen hebben aan de wal. Helemaal in Jordanese stijl. Dan kun je er een meerdaags typisch Amsterdams uitje van maken voor je aan boord komt.’    

Meer horeca


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden