BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
horeca
icon-auteur Roos Bähr icon-auteur Christy Rijser

Nieuwe uitbaters voor bezoekerscentrum De Breek

Het is een idyllisch aanzicht, de molen tussen de weilanden bij Etersheim. Het landelijke en vreedzame gevoel dat dat beeld opwekt, moet beslist worden doorgevoerd bij de exploitatie van bezoekerscentrum De Breek. Dat is ook precies de ambitie van nieuwe beheerders Samantha en Roel van Rijsewijk.

Na 17 jaar geeft Anna Frederiks het stokje door aan Samantha en Roel. ‘Op 1 december vond de officiële sleuteloverdracht plaats’, vertelt Samantha. ‘Roel en ik maakten vorig jaar herfst een wandeling en toen kwam De Breek letterlijk op ons pad. We namen wat te drinken en aten appeltaart in de Bliksemschuur. We genoten optimaal van de knusse en huiselijke sfeer. Die paste precies bij hoe we zijn. We hielden een heel fijn gevoel aan ons bezoek over.’

Kamperen op het erf

Maanden na die bewuste middag, op 13 juli, zag Samantha ’s nachts de Facebookoproep van Anna waarin stond dat er nieuwe uitbaters voor het bezoekerscentrum werden gezocht. ‘Ik kon de slaap niet meer vatten en maakte in mijn hoofd meteen allerlei plannen. In het holst van de nacht heb ik een brief aan Anna geschreven en de dag erop mocht ik al langskomen. We hebben een keer op het erf gekampeerd met de vouwwagen om alles nog beter te ervaren en niet veel later was het al beklonken. Samen met Roel en onze vijf kinderen ga ik dit avontuur aan.’

Samantha: ‘Roel en ik hadden echt behoefte aan deze stap’

Yin & yang

‘Roel is actief in de wereld van de cybersecurity en is schrijver. Hij leest veel en heeft meer dan eens een obsessie over een bepaald thema. Zo ook de geschiedenis van de Afsluitdijk en de Zuiderzee die op deze plek echt weer tot leven komt. Ik ben geboren en getogen in Antwerpen en runde op mijn twintigste, samen met mijn vriendin, een goedlopend bedrijf in de evenementensector. Helaas is zij op jonge leeftijd overleden. Ik had er geen aardigheid in om alleen de business draaiende te houden, dus daarom besloot ik om naar Ibiza te vertrekken. Daarna ben ik gaan reizen en vervolgens verhuisde ik naar Amsterdam en bouwde daar mijn bestaan op. Ik had een mooie functie als countrymanager en een kantoorbaan, maar een hele dag achter een scherm was niets voor mij. Ik wilde ook meer betekenis toevoegen aan de maatschappij en ging me verdiepen in sociaal ondernemerschap. Uiteindelijk wilde ik vooral zelf met de voeten in de aarde. Bij De Breek komt voor ons eigenlijk alles samen, ervaring in hospitality, events, management, en onze liefde voor (buiten)koken en toch wel de Bourgondische levensstijl: veel mensen bij elkaar, gezelligheid en lekker eten. Roel en ik hadden echt behoefte aan deze stap. We vullen elkaar dan ook perfect aan.’

Het idee van het stel is om het bedrijf over te nemen zoals het is. ‘We willen wat wijzigen aan de menukaart en de website, maar we zullen niet meteen grote veranderingen doorvoeren. We zullen gebruik maken van de wintermaanden om alles vorm te geven. We verwachten tegen de start van de lente een openingsfeest te geven. We houden beiden erg van koken, ook buiten op een vuurtje. De gerechten zullen lekker en eenvoudig zijn met lokale producten.’

Beroemde appeltaart

‘Roel zijn vijftigste verjaardag hebben we hier half oktober gevierd. Een mooie manier om te kijken hoe Anna het tijdens zo’n evenement aanpakt. En ook een leuke aanleiding om onze vrienden kennis te laten maken met ons nieuwe leven. Voor de overname heb ik hier zelf al gewerkt, dat voelde een beetje als een soort stage. Ik heb zelfs het geheime appeltaartrecept van Anna gekregen. Die lekkernij zal zeker niet van de menukaart verdwijnen.’

Meer horeca


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden