BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
media
icon-auteur Annet Rijser icon-auteur Reinout van Roekel

Column: Ondernemen in koude tijden?

‘Je wordt als ondernemer geboren’, zei mijn voormalige werkgever ooit. Niet raar dat ik na een half jaar mijn biezen pakte en besloot om het familiebedrijf van mijn ouders voort te zetten. Inmiddels ruim 15 jaar verder kan ik mij geheel vinden in deze stelling en vind ik het heerlijk om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan.

Maar uiteraard gaat dat niet altijd zonder slag of stoot. Heb jij een drukkerij? Gaat het niet slecht bij jullie in de branche? ‘Nee’, antwoord ik dan fier, uiteraard moeten wij er bikkelhard voor werken, maar wat is er mis met dat arbeidsethos?

Ik blijf het leuk vinden om mijn ervaring op grafisch vlak te delen, maar dat niet alleen. Ook het delen van mijn netwerk met anderen zie ik als een mogelijkheid om mijn eigen bedrijfsvoering te verbreden, maar belangrijker nog: om het maatschappelijk verantwoord in te zetten. Naar mijn mening niet raar dat veel directeuren, bedrijfsleiders of leidinggevenden gevraagd worden om zitting te nemen in besturen of werkgroepen om deze kennis te delen.

Afgelopen zomer werd ik benaderd door het bestuur van Winters Purmerend. Zij zochten een sparring partner voor dit fantastische evenement. Zittend aan hun vergadertafel keek ik de tafel rond en moest wederom concluderen hoeveel ondernemers, naast hun drukke baan, tijd kunnen vrijmaken om geheel onbezoldigd hun kennis en ervaring met elkaar te delen. De voorzitter van het bestuur stelde dan ook: ‘Alleen drukke mensen hebben ruimte in hun agenda’.

En zo werd de agenda voor Winters Purmerend, ruim na sluitingstijd van winkel of werk, punt voor punt afgewerkt: sponsors benaderen, houten lodges huren, logo’s opnemen in het ijs, poffertjeskraam regelen, persberichten schrijven, vlaggenmasten regelen, banieren laten drukken, begroting maken: nee belangrijker nog, begroting bewaken! Vrijwilligers oproepen, lichtjes voor de kerstboom vragen, entreekaartjes maken, posters maken voor in de winkels, curlingteams samenstellen en ga zo maar door.

Juist door deze initiatieven krijg ik weer inspiratie die ik nodig heb om mijzelf te voeden. Al deze fantastische mensen bij elkaar, die er samen voor zorgen dat onze stad blijft twinkelen, ook in de winter. Nieuwsgierig naar Winters Purmerend? Kijk even op winterspurmerend.nl. Winters Purmerend, of grafisch ondernemen, koud? Welnee, ik krijg het er warm van, mede door al deze fantastische medeondernemers. Chapeau!

Annet Rijser

Meer media


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden