BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
media
icon-auteur Menno Ebbes icon-auteur Menno Ebbes

De kracht van uniek beeld

Bedrijfsfotografie wordt toegepast om een bedrijf met krachtige beelden te verwoorden, zodat je in één oogopslag ziet waar het in het bedrijf om gaat. Professionele foto’s dragen daaraan bij en die maak ik. Die foto’s maak ik speciaal voor een bedrijf en daar ontstaat wel eens wat verwarring over.

Zo had ik laatst een mooie fotografieopdracht en een paar foto’s daarvan stonden online in mijn portfolio. Een andere ondernemer in dezelfde bedrijfstak had deze foto’s gezien en wilde ze graag gebruiken voor de website van zijn bedrijf. Op mijn reactie dat dat toch echt de bedoeling niet is, reageerde hij verbaasd. Hoe het zit zal ik hier kort uitleggen.

Als ik voor bedrijf X een fotoreportage maak, van het werk of product dat ze maken, gebruiken zij die foto’s uiteraard voor hun eigen website of promotie. Als die foto’s vervolgens opduiken op websites of reclame-uitingen van een ander bedrijf is dat natuurlijk niet de bedoeling. De voordelen van eigen unieke foto’s worden daarmee ontkracht. Bij publicatie hoort onder elke foto (of in de colofon) te staan wie de maker van het beeld is. Ook dat is iets wat vaak vergeten of nagelaten wordt. Kijk maar in veel huis-aan-huis bladen. Bij veel foto’s staat er onder vermeld: ‘foto aangeleverd’, terwijl het juist dan heel makkelijk is om te vragen door wie de foto gemaakt is en die naam dan ook te vermelden.

Als fotograaf ben je de maker van een werk en dat wordt door de wet beschermd. Er zit daarom op bijna alle foto’s copyright. Zelfs als je de foto’s vindt op Google, Facebook of elders op internet. Veel bedrijven en mensen denken dat je foto’s gratis kunt gebruiken, maar dat is niet zo. Net als bij iemand die een boek schrijft of een schilderij maakt, rust er op het werk van een fotograaf ook auteursrecht. Denk dus goed na als je een foto tegenkomt die je wilt gebruiken. Er kan een aardige ‘schadevergoeding’ geëist worden die vaak vele malen hoger is dan het tarief van een fotograaf die de foto’s speciaal voor jou maakt.

Zelf spreek ik altijd van te voren duidelijk af wat een ondernemer met de foto’s wil doen. Ik leg dit ook vast in een licentie. In deze licentie kan eigenlijk alles vast gelegd worden: waar de foto’s voor gebruikt kunnen worden, maar ook of ze bijgesneden of anders bewerkt mogen worden. Wel zo duidelijk voor iedereen.

 

Menno Ebbes

Ebbes.nl

Meer media


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden