BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
onderwijs
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Arnold van der Zee

Samenwerking Bernard Nieuwentijt College met OVW

In het opleidingstraject van het Bernard Nieuwentijt College (BNC) heeft de samenwerking met OVW een vaste plaats verworven. Al enige jaren geven ondernemers uitleg over hun bedrijf, producten en diensten, aan leerlingen van de hoogste klassen.

André Schomakers van de OVW: ‘Het idee is ooit gestart met presentaties van relatief kleine ondernemers in Waterland, die juist door hun product en dienstverlening onderscheidend zijn. De laatste jaren gaan de presentaties dieper in op de materie en vertellen ondernemers over hoe zij goederen inkopen, producten maken en deze in de markt zetten. Soms blijkt dat de onderneming heel anders in elkaar zit dan je aan de buitenkant kunt zien.

Ondernemers als Gutter, Van Geemen, Leguit & Roos en Huiberts zijn natuurlijk erg zichtbaar voor de buitenwereld, maar vaak is het onbekend hoe groot deze ondernemers zijn, hoeveel mensen er werken of hoeveel verantwoordelijkheid deze ondernemer op zich neemt. Ook het werkgebied en de specialisaties zijn vaak onbekend. Leerlingen kregen voorafgaand aan de presentaties een opdracht en stelden hun vragen aan de ondernemers. De verworven antwoorden konden ze vervolgens gebruiken in hun werkstuk, dat ze later in moesten leveren.’

Elk jaar bespreekt de OVW, samen met Raymond Weijgertse, directeur van het BNC en Nico Kors, leraar Economie, de doelstelling van deze jaarlijkse bijeenkomst en bespreken ze ook welke ondernemers het beste passen bij deze doelstellingen. André: ‘Voor dit leerjaar gaan we de opzet veranderen en gaan we de opdracht voor de leerlingen actiever maken. Zoals het er nu naar uitziet gaan de leerlingen bedrijven voorafgaand aan de bijeenkomst onderzoeken op 5P’s:

1. Product, is het belangrijkste marketinginstrument van de organisatie;
2. Prijs, deze zegt ontzettend veel over het product;
3. Promotie, gaat over de manier waarop je communiceert met de klant;
4. Plaats, wil zeggen de plek waar het product verkocht zal worden;
5. Personeel, het hebben van goed opgeleid en klantvriendelijk personeel. Heeft het bedrijf een personeelsplan?

Dit betekent dat ondernemers zich tijdens deze bijeenkomst niet presenteren, maar dat ze van leerlingen te horen krijgen wat zij over het bedrijf van de ondernemer hebben weten te achterhalen. Door middel van navraag, vindbaarheid en herkenbaarheid, bijvoorbeeld online en op social media. Het kan zomaar zijn dat leerlingen na hun onderzoek nog advies hebben voor de ondernemers!’

 

 

Meer onderwijs


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden