BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
techniek
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Christy Rijser

Ondernemer in de spotlight

In elke editie van ZAAQ zetten we een ondernemer in de spotlight. Deze editie is het Martin Wouda die het stokje kreeg overgedragen van René de Boer die alles wilde weten over warmtepompen.

Het Loodgieters & C.V. bedrijf van Martin Wouda bestaat al 27 jaar en warmtepompen zijn volgens hem niet nieuw: ‘Ze worden al zo’n 90 jaar geproduceerd, vooral in Scandinavische landen. Vanaf 2008 bieden wij deze vorm van verwarming ook aan. Wij zijn zowel in grondgebonden warmtepompen als lucht-water warmtepompen gespecialiseerd. Iedere pomp is maatwerk. Het hangt af van de soort en mate van isolatie, de grootte van het huis en de wens van de klant. Wanneer je een oude, niet geïsoleerde schuur wilt verwarmen met een warmtepomp, reken dan niet direct op rendement. Eerst moeten randzaken als isolatie dan worden aangepast.’

Volgens Martin heb je de investering in 10-12 jaar terugverdiend: ‘Warmtepompen worden al geïnstalleerd vanaf ongeveer €8.000 en gaan tot ongeveer €14.000. Dat is veel geld, maar lijkt als investering niet zo heel veel. Je hebt een voordeel van 80 à 90% en verdient die investering dus in 10-12 jaar weer terug. Het is daarnaast schoon en goedkoop. Niet voor niets hebben we al best veel pompen geplaatst, tot tevredenheid van onze klanten. Hoe mooi is het dat je in de winter kunt verwarmen en in de zomer kunt koelen met hetzelfde systeem?’

Martin zit al zijn hele leven in het installatie vak en is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met water, gas, dakbedekking, riolering en dus ook warmtepompen. Voor zowel particulieren als bedrijven staat het 6-koppige team van Martin, bestaande uit zijn vrouw Ursula en monteurs Elroy, Marcel, Dokan en Bryan, klaar voor onderhoud, storingen en nieuwbouw en renovatiewerk van bijvoorbeeld een badkamer. De bedoeling is dat zoon Bryan in de toekomst verder gaat met het bedrijf.   

Je kunt het hele interview hier lezen.

Meer techniek


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden