BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
zorg
icon-auteur Sandra van der Meulen

‘Zonder vrijwilligers geen hospice’

Zeven jaar staat het hospice alweer in de Purmerendse woonwijk Overwhere. ‘Het liefste willen we thuis in de vertrouwde omgeving onze laatste adem uitblazen, maar dat is om verschillende redenen niet altijd mogelijk. In het hospice worden bewoners door de vele vrijwilligers en medewerkers liefdevol begeleid in hun laatste levensdagen’, vertelt hoofdcoördinator Marieke Zwart-Dijkhuis.

Het hospice is een particulier initiatief zonder winstoogmerk en wordt gerund door 90 vrijwilligers. Zij worden aangestuurd door Marieke en coördinator Nel, samen met de twee invalcoördinatoren, Nico en Frans. De vrijwilligers draaien diensten in tijdsvakken tussen 08.00 tot 23.00 uur en in de nacht is er altijd een verpleegkundige van De Zorgcirkel aanwezig. Marieke: ‘Zonder vrijwilligers is er geen hospice.’

Besturen

Het hospice beschikt over een tweetal onbezoldigde besturen die het reilen en zeilen van het hospice in de juiste banen moeten leiden. Het bestuur van Stichting Hospice in Vrijheid Waterland bestaat uit voorzitter Evan van Egmond, penningmeester Hans Steenkamp en secretaris Walther Kocken. Zij dragen zorg voor het functioneren van het hospice. Van Stichting Vrienden van Hospice In Vrijheid is Arnold Bartels jarenlang voorzitter en drijvende kracht geweest. ‘Ik heb onlangs het stokje van hem mogen overnemen als voorzitter. Het hospice is zo’n fantastisch mooie instelling. Toen ik gevraagd werd wilde ik daar geen ‘nee’ tegen zeggen’, aldus nieuwe voorzitter Michael Brouwers.

Ondersteuning

Aan de stichting ‘Vrienden van’ de taak om financiële en handzame ondersteuning te bieden. ‘We zijn als bestuur blij dat Michael zich, als bekende Purmerendse ondernemer, inzet om donaties binnen te halen. We hadden voor 23 april een benefietavond in restaurant Kriti georganiseerd, maar in verband met de coronacrisis wordt dat nu naar oktober uitgesteld. Het hele jaar door zetten wij ons in om donaties te krijgen en acties op te zetten om het hospice draaiende te houden’, aldus Walther Kocken.
Walther zet zich al jaren in voor het hospice, nadat hij zelf ervaren heeft wat het hospice inhoudt. ‘Mijn vader heeft hier twee dagen doorgebracht voor hij overleed. Dan maak je zelf mee hoe waardevol en warm het hospice is. Daarna ben ik secretaris geworden van beide stichtingen. Als ondernemer vind ik het bijna een plicht om je ook als vrijwilliger voor de samenleving in te zetten.’
Het huidige tuinhuis vervangen voor een groter exemplaar is een wens van iedereen die bij het hospice betrokken is. ‘Vrijwilligers kunnen daar hun fiets bijvoorbeeld in stallen. En we willen dan een afdak maken waar je onder kunt zitten als het regent. Dan zit je toch nog buiten. Daarnaast zijn de bedden nodig aan vervanging toe en zouden we de kamers graag na zeven jaar een lekkere opfrisbeurt willen geven’, vertelt Hans Steenkamp, de penningmeester van de stichting. Ook hij zet zich al jaren in voor beide stichtingen.


Marieke: ‘In het hospice wordt geleefd en ook gelachen’


Wachtlijst

Er zijn vier kamers in het hospice, die vrijwel altijd bewoond zijn. Marieke: ’Hoe raar het ook mag klinken, maar we hebben een wachtlijst voor patiënten. De 60 bewoners die we hier jaarlijks krijgen, verblijven hier gemiddeld 21 dagen. Een stille wens van mij is om uit te breiden naar zes kamers.’

Vrijwilligers

Drie keer per jaar is er een inloopochtend voor belangstellenden om zich aan te melden als vrijwilliger. Marieke: ‘Na de laatste ochtend hebben we er weer een flink aantal vrijwilligers bijgekregen en daar ben ik heel dankbaar voor. Nogmaals, zonder vrijwilligers geen hospice. Vrijwilligers volgen een verplichte training en verrichten geen medische handelingen. Een luisterend oor, een arm om je heen, daar gaat het om. We verlenen zorg op maat, maar de bewoner heeft de regie. In het hospice wordt geleefd en ook gelachen. Na het overlijden houden wij voor iedere bewoner een persoonlijke afscheidsceremonie met de familie. We horen vaak daarna van de familie dat ze deze ceremonie soms warmer en mooier vinden dan een dienst in een uitvaartcentrum. Het is het laatste dat wij kunnen doen voor de overledene en de familie.’

Zonder vrijwilligers geen hospice, maar ook niet zonder donaties. ‘Dat wil ik echt nog benadrukken. We hopen dat we daardoor nog vele jaren goede zorg kunnen blijven leveren. Dus wilt u als bedrijf een donatie doen of vrijwilliger worden, neem dan vooral contact met ons op’, aldus Evan.

Meer zorg


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden