BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
agrarisch
icon-auteur Sandra van der Meulen

Aandacht en liefde voor het Beemsterlants varken

Het zijn geen makkelijke tijden voor de varkensboeren in Nederland. Dierenactivisten hebben het op hen gemunt vanwege de ‘slechte omstandigheden’ waarin de varkens zouden leven. ‘Vaak wordt een mening over varkensboeren op basis van deze negatieve publiciteit gevormd. Of uit onwetendheid.’

Het bedrijf opent iedere dag de deuren voor bezoekers. ‘Kom gerust eens kijken hoe onze varkens leven en opgroeien. Wij hebben niks te verbergen. Onze beesten hebben hier een heel goed leven. Als je goed voor je dieren bent, zijn ze ook goed voor jou’, vertelt Arie-Jan van der Mark van Het Beemsterlant’s Varken in Middenbeemster.

Ruim 800 vleesvarkens en 220 zeugen wonen er op de boerderij van de familie Van der Mark. In 1982 begon Arie-Jan met zijn vrouw Yvonne en later hun drie zonen de varkensboerderij: ‘Mijn ouders hadden vroeger in Zuid-Holland ook een varkensbedrijf. Nadat ik Yvonne heb leren kennen, hebben we een tijd in Engeland gewoond en gewerkt op een melkvee- en varkensbedrijf. We wilden toch graag weer terug naar Nederland en zijn hier terechtgekomen. Dit was al een varkensbedrijf, maar gedateerd. Wij hebben het helemaal gemoderniseerd. Inmiddels is onze zoon Tim (25) onze opvolger.’

Schoon hok

De wekker gaat iedere dag al vroeg in huize Van der Mark. In de zeventig kraamhokken worden regelmatig biggen geboren. ‘De kraamstal vind ik het mooiste om te zien. Als we weten dat een zeug bijna moet werpen, gaan we ’s avonds voor we naar bed gaan nog even kijken en om 05.45 uur weer. We zorgen ervoor dat de dieren in een schoon hok liggen. Wij willen toch ook in een schoon bed slapen?’


 

‘Als je goed voor de dieren bent, zijn ze ook goed voor jou’

 


Dezelfde chauffeur

Het Beemster bedrijf werkt samen met de lokale ondernemers, zoals Cono kaasmakers en akkerbouwer Jan van Kempen. Zo komt het graan voor de varkens van deze lokale akkerbouwer en ligt het Beemsterlants varkensvlees bij de regionale slagers, onder andere bij Walter Brouwer in Purmerend: ‘We leveren aan veertig ambachtelijke slagers in Noord-Holland. Vooral in het begin zaten we vaak met elkaar om de tafel. Een slager kijkt anders naar een varken dan een boer. We hebben een goede slachter gevonden destijds die niet voor massa-
productie gaat. Elke keer komt dezelfde transporteur de dieren ophalen, zodat er geen stress ontstaat bij ze. Want dat gaat weer ten koste van het vlees. De keuzes die we maken kosten meer geld, maar de slager is ook bereid om die meerprijs te betalen voor een goed stuk vlees. Je bent constant op zoek naar de goede balans.’

Aandacht voor de dieren blijft het allerbelangrijkste in het werk, ook al heeft de automatisering zijn intrede genomen in de stallen: ‘Natuurlijk spelen het klimaat en de voeding een belangrijke rol, maar door naar de beesten te kijken, zie je bijvoorbeeld dat een zeug te weinig melk heeft voor al haar biggen of dat een varken ziek is. Aandacht blijft het allerbelangrijkste, vinden wij. Dat komt ten goede aan de gezondheid van het varken en uiteindelijk aan het vlees. Je kunt beter verantwoord vlees eten in plaats van iedere dag vlees.’

Motorrijden

Waar Arie-Jan voorheen nooit een weekend weg kon, kan hij dat nu wel met de komst van Tim in het bedrijf: ‘Vier jaar geleden zijn we voor het eerst weer een week op vakantie geweest. Ik kan het bedrijf makkelijk loslaten als ik wegga, want ik heb alle vertrouwen in Tim. Hij is anderhalve dag per week op pad voor het landelijk bestuur van de agrarische jongeren. Het hoort bij het ondernemen, loslaten. Een week op vakantie vind ik lang zat. Ik slaap de eerste dagen dan veel en lees wat boeken in de zon. Ook ga ik graag met vrienden skiën of ik stap op de motor. Van motorrijden zijn we allemaal gek. Ik ben sinds kort voorzitter van de Schietvereniging Purmerend en lid van de Rotary, maar voor dat laatste heb ik weinig tijd. We zijn namelijk druk bezig met de volgende stap in ons bedrijf: het bouwen van een gloednieuwe stal voor vleesvarkens. We hopen in januari 2020 te kunnen starten met de bouw.’

Meer agrarisch


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden