BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
column
icon-auteur Mona Keijzer

Eerlijke kansen in moeilijke tijden

Stickers op de vloer, andere website, bestelproces op de schop, afstandsvergaderingen, orders afzeggen, nieuwe activiteit beginnen, huur en personeel doorbetalen … de afgelopen tijd leken ondernemers soms wel zeven in plaats van twee armen nodig te hebben. Ondertussen moesten opa en oma leren videobellen met hun nieuwe tablet en kregen kinderen thuisles.

Ondernemers hier in Edam-Volendam, Waterland en Purmerend-Beemster (maar natuurlijk niet alleen zij) lieten zich van hun flexibele kant zien. Dat zit ingebakken. Wie onderneemt, kijkt al snel naar hoe iets wél kan. Bovendien is het Noord-Hollands ondernemerslandschap mooi divers, met familiebedrijven, startende bedrijven, dienstverlenende en ambachtelijke, zeer gespecialiseerde en goed gesorteerde, hele grote en hele kleine bedrijven, en éénpitters. De band met de gemeenschap is hecht en er is oog voor de wereld om ons heen. Daardoor lijken ondernemers geen zeven, maar duizend armen te hebben. Bij elkaar is dat, economisch gezien, een winnende formule.

Ik werk daar vanuit Den Haag aan mee door op een goede verdeling van kansen te letten. Iedere ondernemer moet kunnen doen waar hij goed of speciaal in is. Het valt mij bijvoorbeeld op dat sommige middenstanders wel heel veel flexibiliteit moeten opbrengen. Ook de coronamaatregelen pakken niet voor iedereen gelijk uit. Daarom bieden we daar als kabinet met ons steun- en herstelpakket tegenwicht aan. Sinds kort heeft ook de digitalisering een vlucht genomen. Ik steun daarom kleinere ondernemingen op alle mogelijke manieren, aangezien zij het vaak zonder ICT-expertise en de nodige budgetten moeten rooien.   

Eerlijke kansen zijn natuurlijk niet alleen de logische uitkomst van goede spelregels of de juiste investeringen en subsidies. Ze zijn ook niet louter het resultaat van het ondernemersklimaat of van mijn inzet. Eerlijkheid in de economie heeft ook te maken met een gedeeld basisgevoel voor wat recht of krom is. Je moet er je morele kompas voor raadplegen en misschien wel extra vaak als de zeeën hoog gaan. Gelukkig hebben we in deze streek de goede gewoonte om dat te doen.

Mr. drs. Mona Keijzer
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

 

Meer column


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden