BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
column

Wat wijzigt er in 2023?

Een nieuw jaar start voor veel ondernemers traditiegetrouw met veel fiscale wijzigingen. In deze column behandel ik drie veelbe-sproken wijzigingen binnen mijn praktijk: De box 3 heffing vanaf 2023, het verdwijnen van de jubelton en het DGA-salaris.

Box 3

Voor de zoektocht naar een eerlijkere box 3 heffing en de uitvoering ervan neemt het kabinet de tijd tot 2026. Tot die tijd hebben we te maken met de, voor mensen met overige bezittingen, veelal duurdere forfaitaire spaarvariant. Spaargeld wordt minder zwaar belast, schulden zijn voor de berekening van box 3 minder waard én overige bezittingen worden zwaarder belast. Stel, je hebt een pand in box 3 dat (deels) gefinancierd is dan tikt het vaak hard aan. Voor 2023 kun je hier niets meer aan doen aangezien de peildatum van 1 januari al voorbij is. Om de box 3 heffing voor 2024 te beperken zou je wel nog wat zaken kunnen overwegen. Zo zou je bezittingen én schulden kunnen overbrengen naar een B.V. In de B.V. is alleen de werkelijke aangroei van het vermogen belast.

Geen jubelton, wel een vliegende start op de woningmarkt?

De woningmarkt is aan het veranderen. We zien iets meer aanbod, dalende prijzen en stijgende rentes. Bij JAN© merken we dat veel kinderen van klanten zich aan het oriënteren zijn op de woningmarkt. Na het verdwijnen van de jubelton zijn er nog steeds mogelijkheden om kinderen de woningmarkt op te helpen. Zo kun je zelf aan je kind een hypothecaire lening verstrekken. Je berekent een zakelijke rente en deze kun je vervolgens (deels) schenken. De jaarlijkse vrijstelling voor kinderen is vanaf 2023 € 6.035. Verder mag je eenmaal een hoger bedrag belastingvrij schenken aan je kind, dit is in 2023 € 28.947.

Beoordeel je DGA-salaris

Gezien de wijzigingen moet het gebruikelijk loon van veel DGA’s (aandeelhouders met een belang van meer dan 5% in een B.V.) aangepast worden. Per 2023 is de korting, de zogenoemde doelmatigheidsmarge, van 25% vervallen. Het salaris van veel DGA’s was gebaseerd op 75% van het loon dat elders verdiend zou kunnen worden, in de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Zorg ervoor dat je jouw salaris verhoogt als er rekening is gehouden met de doelmatigheidsmarge. De verwachting is dat de fiscus hierop zal controleren. Je hebt tot eind 2023 de tijd om het salaris aan te passen. Deze wijziging is het ideale moment om de gehele fiscale positie weer te bekijken en het salaris versus dividendbeleid en auto van de zaak onder de loep te nemen.

Heb je vragen over een wijziging waar jij per 2023 mee bent geconfronteerd? Neem dan contact met mij op.

Nico Perdaan, Partner Accountancy

Meer column


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden