BEKIJK HIER HET ZAAQ MAGAZINE
voorwoord
icon-auteur Janine Klein icon-auteur Roos Bähr

Vrijheid

Hoeveel vrijheid heb je als ondernemer? Is het vooral de vrijheid in je hoofd die je een vrij gevoel geeft? Of ben je écht vrij om te doen waar je zin in hebt?

Toen ik de zekerheid van een vast contract vaarwel had gezegd om voor mezelf te beginnen, gaf dat een heel vrij gevoel. Al was dat maar tijdelijk. Al snel realiseerde ik me: betekent het per saldo niet gewoon dat ik in plaats van één werkgever tientallen werkgevers heb, die ik nu opdrachtgevers noem?

Ik voer dit gesprek regelmatig met ondernemers en het blijkt dat die vrijheid moeilijk in woorden te vangen is. Natuurlijk kun je een dagje niks doen, maar uiteindelijk blijft het werk dan gewoon liggen en heb je jezelf ermee. Afspraken met opdrachtgevers zijn net als deadlines bij je werkgever: je moet zorgen dat je ze nakomt. En dat geeft toch ineens een stuk minder vrijheid dan vooraf gedacht.

Die vrijheid zit `m dus niet zozeer in doen waar je zelf zin in hebt, maar meer in het bepalen van je eigen pad en het feit dat je keuzes kunt maken die bij jou passen, waaronder een keuze voor klanten en opdrachten. Is die keuze eenmaal gemaakt, dan komt onherroepelijk het moment dat je vrijheid beperkt wordt, mede door de verwachtingen van diezelfde klanten.

Vrijheid of niet, ik denk dat ik voor veel ondernemers spreek als ik zeg dat ik niet meer ‘voor een baas’ zou willen werken. Die vrijheid – of dat gevoel ervan – geeft een stuk meer plezier in mijn werk. Misschien minder vrij dan gehoopt, maar wél met meer voldoening.

Meer voorwoord


zaaq-mediakaart

Heb jij een goed ondernemersverhaal?

Dan is ZAAQ hét platform om hier aandacht aan te besteden. Met één regionaal magazine, online exposure op ZAAQ.nl en diverse social media kanalen bieden wij een uitgebreid zakelijk netwerk.

Bekijk de mogelijkheden